Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Антимонопольний комітет рекомендував 12 найбільшим мережам АЗС знизити ціни

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував 12 великим мережам знизити ціни на нафтопродукти на своїх АЗС, - НВ.

"У зв'язку із ситуацією, яка склалася на ринках світлих нафтопродуктів, АМКУ надав учасникам ринків обов'язкові для розгляду рекомендації про вжиття заходів щодо встановлення роздрібних цін на моторні бензини і дизельне паливо на рівні, який існував би в умовах значної конкуренції на ринку", - сказано в повідомленні АМКУ, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє видання, рекомендації комітету стосуються ПП АМІК Україна, ПАТ КЛО. ПП ОККО Нафтопродукти, ТОВ ВОГ Ритейл, ТОВ Альянс Холдинг, СП ТОВКершер, ПАТ Укрнафта, ТОВ Веста Сервіс, ТОВ ВТФ Авіас, ТОВ Бел Ойл, ТОВ БРСМ-Нафта і ПАТ Сокар Енерджі Україна.

Як наголосили в АМКУ, за останній рік ціна на нафту, бензини і дизпаливо на європейських ринках істотно знизилася.

Ціна на нафту марки Brent у серпні 2015 року знизилася на 50% порівняно із 2014 роком, а котирування Platts на серпень поточного року порівняно із вереснем 2014-го у середньому знизилися на 47%.

Водночас, роздрібні ціни на моторні бензини і дизельне паливо на АЗС в Україні зросли в середньому до 20%.

"Таким чином, встановлення роздрібних цін в Україні не корелюється зі змінами факторів, які впливають на їх формування", - сказано в повідомленні.

Згідно з розрахунками АМКУ, з урахуванням коливань курсу гривні роздрібні ціни на нафтопродукти в різні періоди 2015 року перевищували до 15% рівень цін, який міг би бути встановлений за умови існування значної конкуренції на ринку.

"Такі дії учасників ринку можуть призвести до порушень законодавства про захист економічної конкуренції і, як наслідок, до ущемлення інтересів споживачів", - заявили в АМКУ.

Повідомляється також, що перераховані вище мережі АЗС повинні повідомити АМКУ про результати розгляду цих рекомендацій у 10-денний термін від моменту їх отримання.

Раніше повідомлялося, що Яценюк доручив перевірити, як українські нафтотрейдери реагують на значне здешевлення ціни на нафту на світових ринках.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ