Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Антиукраїнський діяч Польщі отримав Хрест свободи і солідарності

Низка діячів польської опозиції за наказом президента Анджея Дуди отримала у п’ятницю, 3 березня, Хрест свободи і солідарності, який видається за антикомуністичну діяльність у період Польської Народної Республіки

Про церемонію, яка відбувалася у стінах Інституту національної пам’яті Польщі, дізнаємося з офіційної веб-сторінки установи.

У списку нагороджених, яким хрести вручив голова ІНП Ярослав Шарек, видніє ім’я Анджея Запаловського (Andrzej Tomasz Zapałowski). Це — колишній євродепутат із Ряшева (2005—2009), відомий тим, що гуртує навколо себе антиукраїнські середовища польських націоналістів на південному сході Польщі.

Анджей Запаловський відомий своєю співпрацею з першою — і поки що єдиною — проросійською партією Польщі «Зміна». Він, зокрема, регулярно публікується на пов’язаному із цією силою веб-порталі geopolityka.org та є коментатором у польськомовній версії російського радіо «Спутнік».

Матеріали А. Запаловського про те, що Польща мусить відмовитися від ідеї співпраці з Україною, публікуються теж російською мовою. Він коментує для російських ЗМІ (РИА-Новости, Регнум), у яких фігурує як «польський експерт» (наприклад: туттуттут і тут), а також передруковується ЗМІ так званої «Новоросії» (тут).

У лютому 2016 року А. Запаловський пропонував побудувати стіну на кордоні з Україною.

У Польщі Запаловський відомий виступами в ультракатолицьких ЗМІ: телебаченні «TRWAM» і часописі «Nasz Dziennik».

В антикомуністичній діяльності А. Запаловський відомий тим, що у 1986—1990 рр. очолював Незалежне об’єднання студентів у Краківському педуніверситеті, а згодом зв’язався з Конфедерацією незалежної Польщі.

А. Запаловський також розробив експертизу, у якій виправдовує депортацію українців у рамках операції «Вісла» 1947 р. (скачати можна тут). Тепер на 11 березня він запрошує у Варшаву на конференцію з нагоди 70-річчя операції «Вісла», де зберуться відомі антиукраїнські діячі Польщі.

ПРОСТІР

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ