Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологічні пам’ятки Криму грабують на рівні окупаційної влади, - археолог

В Криму зараз плачевна ситуація з археологічними пам’ятками, адже археологічні цінності там грабують на рівні окупаційної влади. Про це під час відео-інтерв’ю для Гал-інфо повідомив директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.
Фото - www.radiosvoboda.org.

«У Криму крадуть археологічні цінності. Ситуація там дійсно плачевна, бо зараз в Криму на рівні окупаційної влади грабують археологічні пам’ятки, грабують археологічні музеї, грабують мистецькі музеї. Всі бачили, що вивозять картини Айвазовського, але й вивозять ще й цінні археологічні пам’ятки в Ермітаж, в Державний історичний музей у Москві. Передають пам’ятки національного значення тій же Російській православній церкві. Для прикладу, Херсонес, там, де, зі слів Путіна, хрестився Володимир Великий. Крадуть, розкопують, грабують і вивозять», - сказав Олег Осаульчук.

Стосовно археологів, які залишилися в окупованому Криму, то, за словами Олега Осаульчука, частина з них пристосувалися до політичної ситуації та продовжують працювати.

«Я знаю, що частина добре пристосувалися і навіть створили Федеральний інститут археології Криму на базі Кримського філіалу Інституту археології України. З однієї сторони, я їх не засуджую. Бо часто такі рафіновані науковці є дещо циніками. Їм байдуже, яка влада, головне можливість досліджувати і працювати», - сказав він.

Археолог переконаний, що все ж усіх пам’яток та артефактів окупанти з Криму не вивезуть.

«Все не може зникнути, але зникнуть найбільш цінні у матеріальному плані знахідки, будуть зруйновані культурі нашарування через пошук скарбів. Будуть зруйновані античні фундаменти, бо шукатимуть цінні археологічні артефакти, але всього не заберуть, щось залишиться. Це розвиток цивілізації. Єдина прикрість, - що все це руйнується свідомо з метою скарбошукацтва на території, де немає війни. Розповім один цікавий факт. До приєднання Криму до Російської імперії було збережено багато античних руїн та антична забудова, яка функціонально використовувалась, але після приєднання росіяни нічого мудрішого не придумали, як розібрати усі ці будови та збудувати військові об’єкти», - зазначив він.

За його словами, складнішою є ситуація із артефактами на території тимчасово окупованих Донецьких та Луганських областей, де тривають бойові дії.

«Я спеціально цього не досліджував, але, зі слів колег, які зараз там, відомо, що втратили ми вже багато. Війна – це мародерство. Були пограбовані Донецький і Луганський краєзнавчі музей. Те, що можна було продати – зникло. Дещо просто по тупості тих же «денерівців» було просто розбито, знищено. Варто розуміти, що на цій території основні археологічні об’єкти – це кургани. І їх багато постраждало під час бойових дій, бо там влаштовують позиції, вогневі точки, адже це підвищення. Курган Савур Могила постраждав як під час Другої світової війни, так і зараз там відбувалися найбільш кровопролитні бої. Крові там пролито за останні сто років чимало», - зазначив археолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ