Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Археологи б’ють на сполох: у Києві за підтримки Кличка проведуть фестиваль скарбошукачів

У Києві 24-25 вересня проведуть перший всеукраїнський зліт скарбошукачів. У соцмережах археологи висловили обурення з цього приводу, адже скарбошукацтво – це фактично розорення національних археологічних пам’яток.

Квиток на фестиваль коштує 200 грн. Учасники можуть виграти металошукач вартістю у 7 тис грн.

Скарбошукачі можуть позмагатися у вартості та унікальності своїх знахідок та оцінити їх на фестивалі в антиквара.

Окрім того, учасникам обіцяють «вільний пошук артефактів».

Як ідеться у повідомленні на сторінці фестивалю Камрад, він відбуватиметься у Дарницькому лісництві за підтримки Київської міської ради.

Саме підтримка Київської міськради такого фестивалю скарбошукачів найбільше обурює археологів-науковців.

Львівський археолог, неодноразовий учасник дослідницьких археологічних експедицій, співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Євген Ткач в коментарі Гал-інфо заявив:

«Подібний фестиваль, в такому публічному форматі, за можливої підтримки Київської міської виконавчої влади, це верх нігілізму і абсурду. Він не має культурологічного сенсу, і популяризує чорне скарбошукацтво, як спосіб дозвілля. За такої високої підтримки, цей захід в очах суспільства перетворюється в інструмент легалізації незаконної діяльності. По факту, зустріч людей об'єднаних заняттям  пошуку давніх речей для поповнення власних колекцій чи продажу  це збірка "чорних археологів". Якщо подивитися на історію скарбошукацтва, уявіть собі, що грабіжники пірамід проводять фестиваль з кемпінгом, лекціями, і культурною програмою десь в "Долині Царів"? Так, це все реалії сучасної України».

Додамо, що на сторінці фестивалю в рубриці «ЗМІ про нас» організатори розмістили сюжет «Інтеру», який популяризує скарбошукацтво і навчає глядачів, як заробити на пошуках артефактів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ