Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологи досліджують музей Пінзеля: виявили людські останки та пляшку з водою. Фото

Археологи "Рятівної археологічної служби" під час розкопок у музеї Пінзеля виявили людські останки та селяну пляшку з водою. Про це у коментарі Гал-інфо розповів керівник експедиції, молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Остап Лазурко.

Він розповів, що археологічні дослідження на території монастиря Кларисок, у якому нирні розміщено музей Пінзеля, розпочались наприкінці серпня. 

"Спершу експедиції РАСу заклала два шурфи на вході до самого костелу з метою виявлення крипт чи підвальних приміщень, які могли існувати тут раніше. Відтак, крипт чи підземних приміщень на території та за межами теперішнього костелу виявлено не було", - зазначив Остап Лазурко.

Натомість археологи виявили фрагмент західного фасадного муру монастиря, який існував до перебудови. 

Археологи продовжують дослідження  у криптах костелу, де виявлено три скупчення кістяків. "Ми будемо продовжувати дослідження  і пізніше зможемо сказати точно скільки тут людей було поховано. В результаті перебудови крипт за австрійського і можливо радянського часу, їх вичистили, адже вони є у досить гарному стані", - зазначив Лазурко.

За його словами поховання були пошкоджені. "Нині ми маємо три скупчення кістяків і два черепа. Супровідний матеріал біля кістяків не виявили, але під час закладення шурфів виявили кілька фрагментів кераміки та скла, які датуються 18-19 ст. Архітектори кажуть, що під самим костелом також є крипти, але під час перебудови приміщення їх замурували. Тепер ведуться перемовини про те, щоб розібрати одну із стін при наві та подивитися на ці крипти", - зазначив Лазурко.

Цікавою знахідкою археологів стала скляна пляшка, яка є частково пошкоджена. Археологи виявили її в крипті. Пляшка наповнена водою.

Після завершення археологічної досліджень у притворі археологи повинні почати дослідження у вівтарній частині частині костелу.

Фото - Гал-інфо.

Анна Новик, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ