Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи розшифрували значення невідомо предмета, який виявили у Белзі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи розшифрували значення невідомо предмета, який виявили у Белзі

У 2016 році у Белзі, одному з найдавніших міст Галичини, археологи виявили невідомий предмет восьмигранної форми. Археологу, який досліджує місто з 2004 року, науковому співробітнику Державного історико-культурного заповідника Белз Остапові Лазурку вдалося з’ясувати призначення цього предмета, що стало справжнім відкриттям.

В коментарі Гал-інфо археолог розповів, що це монетно-вагова гирька.

Белзька вагова гирька. ХІІ-ХІІІ ст. Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо.
Белзька вагова гирька. ХІІ-ХІІІ ст. Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо.
Белзька вагова гирька. ХІІ-ХІІІ ст. Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо.
Белзька вагова гирька. ХІІ-ХІІІ ст. Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо.
1/2

«Мова йде про досить незвичну для матеріальної культури  средньовічного Белза знахідку. Вона була знайдена в 2016 році на території городища літописного Белза в урочищі Замочок.

Це цільнолитий, металевий предмет, діаметром – 4 см, шириною – 1,6-1,8 см. Краї гранчасті (8 граней). З обох сторін, по краю поверхні, присутнє кругле обрамлення, в середині якого слабо прослідковується рельєфне зображення. На кожній з бокових гранях помітні круглі заглиблення діаметром до 0,5 см. На основі супровідного матеріалу, виявлений предмет можна умовно віднести до ХІІ-ХІІІ ст.», - розповів Остап Лазурко.

Літописний Белз: унікальні археологічні знахідки

До цього часу  дослідники не могли інтерпретувати знахідку на якій з обох сторін слабо прочитується якесь зображення.

1/1

«Щодо інтерпретацій, то виявлену річ характеризуємо як монетно-вагову гирьку, місцевого походження. Що стосується ваги то вона дорівнює 205 г що є близьким до волинської гривні вага якої складала близько 200 г.

Схожа але не ідентична річ була виявлена в Новгороді. Щоправда вона має циліндричну а не гранчасту форму з зображенням бика. Але це найближчий непрямий аналог», - наголосив Остап Лазурко.

Белз згори: літописне місто, яке відбив Ярослав Мудрий

Він зазначив, що цей предмет може бути зразком тогочасних місцевих грошей.

«Унікальність цієї знахідки полягає саме у тому, що наразі у світі відомо лише два таких зразка цього періоду. Знахідка також свідчить про трансформацію грошової системи. Щоправда знахідка з Новгорода є наполовину легшою від тієї, яку ми виявили у Белзі», - зазначив Остап Лазурко.

Довідка.

Урочище
Урочище "Замочок". Белз. Фото: Гал-інфо.
1/1

Літописний Белз, містечко у Сокальському районі Львівської області,  є одним із найдавніших міст Галичини. Вперше воно згадується в літописі 1030 року, коли князь Ярослав Мудрий вирушив походом на західні околиці Київської Руси та захопив Белз.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ