Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи у Белзі шукають храм княжої доби
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи у Белзі шукають храм княжої доби

Тиждень тому розпочалася археологічна експедиція у княжому місті Белз (Сокальський район Львівської області, - ред). Дослідження проводять за сприяння «Української Галицької асамблеї» у рамках проекту «Локальна історія». Мета досліджень – пошук фундаментів сакральних споруд княжої доби. Як розповів у коментарі Гал-інфо провідний науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника в м. Белз Остап Лазурко, археологи мають намір віднайти фундаменти храму княжої доби.
Фото - Локальна Історія.

«Нас цікавлять пошуки церкви св. Спаса. Є інформація про те, що церква св. Спаса у Белзі існувала ще у період княжої доби», - сказав Остап Лазурко.

Археологи вважають, що у церкві св. Спаса можуть бути поховання княжих родів.

Дослідникам відомі дві локації, де могла би розташовуватись княжа церква.  

Остапа Лазурко розповів, що археологи вже тиждень працюють на ділянці, де, за попередньою інформацією, була церква, однак, наразі її фундаментів не виявили. Також не виявили поховання, які могли б бути біля церкви.

«Планували знайти залишки церкви Св. Спаса та цвинтаря, але наразі  ми їх не маємо. Натомість ми підтвердили те, що на ділянці, яку ми досліджуємо, церкви немає. Зараз ми досліджуємо південно-східну частину Белзу. За даними Лева Чачковського (дослідник, археолог-аматор поч. ХХ ст, - ред.) тут стояла церква Святого Спаса. Ми заклали дві траншеї. В одній із них ні решток споруди, ні цвинтарю немає. Натомість маємо залишки посаду (поселення людей, - ред), господрські ями і культурний шар, представлений ХІ - ХІІІ ст. Видно, що на південних схилах було поселення», - сказав Остап Лазурко.

Також археологи заклали шурф на Замочку (городище, яке захоплював свого часу князь Ярослав Мудрий, на цьому місці було зведено княжий замок, - ред.).

Літописний Белз у тіні Львова. Фоторепортаж

Варто додати, що раніше дослідники в Белзі віднайшли найдавніші оборонні споруди. Торік Остап Лазурко під час археологічної експедиції знайшов амфори візантійського походження.

Додамо також, що дослідженням Белзу у 1930-х роках займався археолог Ярослав Пастернак. Пізніше  городище досліджував археолог Володимир Петегирич. Саме він зробив низку сенсаційних відкриттів, відшукав дерев’яну дорогу та виявив оборонні споруди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ