Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологи у Львові виявили скульптуру, аналоги якої зберігаються в Нью-Йорку та Лондоні. Фото

Під час археологічного нагляду на вул. Наливайка у 2011 році львівські археологи виявили фрагменти керамічної фігури - Алегорії рибальства, яку передали на реставрацію та дослідження. Як нещодавно з'ясували реставратори, вартість такої скульптури на всесвітньо відомому аукціону Sotheby's становить більше як 10 тис євро. Про це в коментарі Гал-інфо повідомив молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

«Спершу ми припустили, що виявлені фрагменти можуть бути елементами статуї Йоана Хрестителя, але рука виявленої скульптури була жіноча, а на руці - накинута рибальська сітка. Скоріш за все, ця статуя була привезена до Львова. Відомий скульптор по каменю Олег Рибчинський одразу ж припустив, що така скульптура повинна була стояти біля водойми. На вул. Наливайка (Краківське передмістя) був потічок, і вона, очевидно, стояла цьому на потічку», - сказав Остап Лазурко.

В коментарі Гал-інфо реставратор, студент-магістр "Львівської політехніки" (Інституту архітектури та реставрації творів мистецтв) Сергій Гетьманчук розповів, що скульптура, яку знайшли львівські археологи РАСу, – це Алегорія риболовлі.

«Її датування – це перша половина ХІХ ст. Скульптура є тиражованою. Наразі відомі два аналоги такої скульптури. Один зберігається в Нью-Йорку, а інший - у Лондоні, але це більше аукціонна річ. Виготовлена вона була у Франції, в Марселі», - розповів реставратор.

Фрагмент руки та сітки

Матеріал, з якого виготовлена скульптура, – кераміка.

«Ми ще проводимо дослідження цієї скульптури. Можливо вона є копією скульптури котрогось із відомих французьких скульпторів», - припустив Сергій Гетьманчук.

За його словами, скульптура збережена на 30%. Зокрема, серед уцілілих фрагментів, – ліва нога, фрагмент драпування, сітка та рука. Висота скульптури – 1,52 м.

Фрагмент ноги

«Це інтер’єрна річ, яку могли дозволити собі лише заможні люди. Скульптура парна, тобто разом із нею мала бути ще й скульптура Алегорія мисливства. Такі скульптури використовували тематично. Алегорія рибальства зображує жінку, на одній руці якої накинута рибальська сітка, а в іншій – рибина. Скульптура Алегорія мисливства зображує чоловіка з вбитою качкою у руці», - пояснив Сергій Гетьманчук.

Наразі реставрація знахідки на завершальному етапі. Процес тримав більше як рік.

За словами дослідників, на всесвітньо відомому аукціоні Sotheby's така скульптура коштує 12 тис. євро.

Фото - Віталія Грабара та «Рятівної археологічної служби».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ