Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Археологи відновили дослідження дворика «Чорної кам’яниці»

Археологи Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України відновили дослідження однієї зі знакових архітектурних пам’яток Львова - житлового будинку «Чорна кам’яниця». Триватимуть роботи близько місяця, повідомила прес-служба НДЦ "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України.

Основне завдання археологів – з’ясувати стан збереження фундаментів будинку та простежити його історію у різні часи. Дослідження можуть дати більше інформації як про саму будівлю, так і про давнє заселення цієї ділянки. Роботи відбуваються на замовлення Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» в рамках проекту реставрації пам’ятки.

Нагадаємо, розпочали дослідження археологи торік у листопаді. Фахівці заклали археологічні розкриття у внутрішньому дворику будинку. Найбільш рані матеріали, які вдалось виявити, – це фрагменти керамічного посуду, що датується кінцем ХІІІ - XIV століттям.

Львівський історичний музей виграв грант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на реставрацію будівлі. За три роки одну з найвідоміших історичних пам’яток Львова мають відновити. 

Будинок на пл. Ринок, 4 – унікальна пам’ятка архітектури, житловий будинок (охоронний №326/3), так звана “Чорна Кам’яниця”. Це один із найкращих зразків міщанського будівництва епохи Ренесансу. Вона входить до Ансамблю історичного центру Львова, який 1998 року включений до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Будівля зведена 1588—1589 роках і впродовж XVII—XIX століть неодноразово перебудовувалася.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ