Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Археологи виявили в Данії фортецю вікінгів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи виявили в Данії фортецю вікінгів

Датські археологи виявили фортецю вікінгів, яка була споруджена в кінці Х століття. Як відзначають дослідники, незвично складна архітектура знахідки свідчить про те, що нормани не були примітивними розбійниками і піратами. Висновки вчених були опубліковані в журналі Antiquity

Перші фортеці подібного типу, які археологи нині називають "датськими круговими замками", були відкриті у Данії в 30 роках минулого століття. Вони являють собою військові форти діаметром приблизно 130-200 метрів, оточені ровом і обгороджені від зовнішнього світу земляним валом і дерев'яним частоколом.

Кожна така фортеця була побудована за своєрідним "типовим планом" – у них було чотири входи, розташованих перпендикулярно один одному, дві вулиці, що перетиналися рівно посередині фортеці, і кілька "довгих будинків", колективних гуртожитків вікінгів, а також інших будівель. Подібні укріплення були побудовані в стратегічних районах Скандинавії, поруч з берегом моря, і вони могли служити місцем збору військ вікінгів для великих походів.

Тепер же ж дослідники відкрили фортецю Боргринг, яка помітно відрізнялася за своєю історії від всіх інших кругових замків Гаральда. Зокрема, вченим вдалося знайти в Боргринзі столярні інструменти та інші знаряддя праці, за допомогою яких мешканці фортеці латали дірки в її валі і частоколі. Крім того, вікінги жили в цьому замку протягом кількох поколінь, а не покинули його через одне-два десятиліття після побудови, як це сталося з іншими укріпленнями, що вказує на незвичайно важливий статус цього замку.

Крім того, на відміну від інших фортець данців, Боргринг був не просто покинутий, а частково спалений в ході військового конфлікту, переможцями в якому, як видно, стали вороги датських вікінгів, на роль яких претендують шведські та норвезькі вікінги.

Ідеальна кругла форма Боргринга та інших кругових замків говорять про те, що вони були не тільки військовими укріпленнями, а політичними символами, знаком могутності короля, який підкорив собі і об'єднав всю Данію і прагнув перетворити її в цивілізовану державу. Такі замки, на думку археолога, могли виступати в якості "центрів сили", за допомогою яких король тримав в уздечку всі підкорені їм регіони.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ