Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи-каразинці розповіли про сенсаційні знахідки
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи-каразинці розповіли про сенсаційні знахідки

Археологічні знахідки різних епох. У музеї археології Національного університету імені Каразіна відкрилась щорічна виставка, присвячена підсумкам польвого сезону. Цього року каразинці проводили розкопки на всій території Харківської та частині Полтавської областей. Остання стала справжньою знахідкою. В одному з могильників на території Більського городища археологи знайшли унікальний для Євразії роговий посуд

Бронзово-шкіряні пояси, роговий посуд та золоті прикраси. Ці та інші рідкісні артефакти знайшли студенти та вчені Каразінського унверситету під час польових експедицій 2017-го року. Експозиція представляє знахідки різних епок – від Палеоліту до Нового часу. Вчені знайшли рідкісні для кам’яного періоду знаряддя праці — це скребки, різці та нуклеуси.

Ірина Шрамко, директор археологічного музею ХНУ ім. Каразіна

Найцікавіший був виявлений сховок на Нетайловському могильнику, в котрому виявилося близько сотні срібних прикрас кінської вуздечки.

Гончарний посуд, глиняні прясла, бронзові фібули та римські денарії. Такі знахідки розкопали в могильнику черняхівської культури біля села Войтенки. Та найбільше артефактів було знайдено на території Більського городища в Полтавській області. Цю місцевість харківські археологи дослідують майже 60 років. Цьогоріч в могильнику Скоробор знайшли унікальні не лише для України, але і Євразії знахідки.

Ірина Шрамко, директор археологічного музею ХНУ ім. Каразіна

Це сенсація для України. Блюдо зроблено з рогу лося – це рідкісна річ, вперше знайдена в цілому вигляді, до цього близько у 6-ти пам'ятках зустрічалися уламки цієї страви, в даному випадку цілий екземпляр і ще орнаментований сюжетними зображеннями гравірованими, які ще не зустрічалися в Скіфії.

Ще однією унікальною знахідкою стали бронзово-шкіряні пояси, їх ще не розчистили, тож поки вони представлені на фотографіях. В могильнику археологи знайшли і сіро-глиняний фракійський сосуд, це імпортна рідкісна річ. На Дніпропетровському лівобережжі зустрічається вперше. Також вчені розкопали і інші артефакти, важливі для дослідження скіфської культури.

Експозиція в музії археології триватиме до 30-го січня. Потім учасники експедиції напишуть наукові звіти,а знахідки відправлять до великих музеїв.

Ірина Клименко

OTB
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ