Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Архіви Бразилії та Мексики розмістять у вічній мерзлоті
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Архіви Бразилії та Мексики розмістять у вічній мерзлоті

Представники Національних архівів Бразилії і Мексики прибули на норвезький арктичний архіпелаг Шпіцберген, щоб розмістити мікрофільми з копіями важливих історичних документів в підземному сховищі серед вічної мерзлоти. Як повідомляє Норвезька державна телерадіокомпанія (NRK), це новий проект приватної компанії Piql, яка пропонує послуги з довгострокового зберігання цифрової інформації на аналогових носіях

«Ми хочемо, щоб національна пам'ять з плином часу не згасла», - заявив норвезьким журналістам директор відділу інформаційних технологій Національного архіву Мексики Ерік Кардосо, за словами якого стихійні лиха, перш за все землетруси, сьогодні становлять головну небезпеку для мексиканських архівів і бібліотек.

Станом на сьогодні тільки Національні архіви двох латиноамериканських держав, а також адміністрація норвезької губернії Согн-ог-Ф'юране вирішили не тільки записати важливу для них цифрову інформацію на світлочутливу мікроплівку, але і помістити її на зберігання в занедбану вугільну шахту на Шпіцбергені, щоб гарантувати її збереження для нащадків. За словами засновника норвезької компанії Руне Бʼєркестранда, плівка, яка використовується для фото- та кінозйомки, а також запису звуку вже майже 150 років, є одним з найбільш надійних носіїв інформації, які є в розпорядженні людства. Сучасні види плівки, які використовує Piql, багатошарові, підходять для зберігання великих обсягів даних і на них можна записувати як цифрову інформацію, так і фотокопії зображень, що відтворюються за допомогою звичайного світлового проектора. Дані на плівці повинні залишитися читабельними протягом 500-1000 років, в той час як жорсткі диски комп'ютерів, найчастіше використовуються зараз для зберігання інформації, виходять з ладу в середньому за 10 років, а дані на них вимагають регулярної перезапису і не захищені від редагування .

На Шпіцбергені, який розміщений далеко за Полярним колом і є демілітаризованою територією, в 2006 році під егідою ООН було створено Всесвітнє сховище насіння, куди поміщені мільйони зразків насіння сільськогосподарських культур і рідкісних рослин. Саме воно надихнуло Piql на створення підземного цифрового архіву. Вічна мерзлота і спецтехніка дозволяють підтримувати в сховищі стабільну температуру в мінус 18 градусів за Цельсієм. У вибраній Piql колишній вугільній шахті номер 3 температура протягом всього року не піднімається вище мінус 5 градусів.

flashnord

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ