Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Архіви КГБ: як після Голодомору на Донбас переселяли росіян
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Архіви КГБ: як після Голодомору на Донбас переселяли росіян

Секретна постанова Ради народних комісарів СРСР "Про переселення на Україну 21 тис. сімей колгоспників" від 25 жовтня 1933 року

На переселення було виділено 15 млн 500 тис. рублів. З них 10 млн віддали безповоротно як матеріальну допомогу, а ще 5 млн зробили довгостроковим кредитом. Крім того, переселенцям, які прибували у вимерлі від голоду села на Сході та Півдні України, надавали значні пільги. З них знімали всі недоїмки зі сплати податків, їх звільняли від сплати сільгоспподатку на 3 роки, рік вони могли не постачати державі молоко та м'ясо, кожна родина безкоштовно отримувала будинок і садибу, ремонт яких до їх переселення мали забезпечити місцеві колгоспи. Тим, у кого не було корови, її надавали безкоштовно, а на кожні 2-3 родини давали коня.

Переселенці були поставлені у значно кращі умови, ніж те місцеве населення, що залишилося після Голодомору. Люди 2 роки страждали від недоїдання, останні 9 міс. просто вмирали від голоду. Але їм не тільки не надавалася допомога, їх зобов'язували відремонтувати хати померлих для приїжджих. Крім того, вони мали виділити із вирощеного врожаю стільки зерна, скільки переселенці залишили би вдома в коморах. Навіть, згідно з документами, забезпечити столами і табуретками.

Будинки, у яких вже оселилися переселенці, не могли повернути їхнім власникам, яким вдалося втекти від голоду в 1932 р., і які поверталися додому в 1933. Паралельно із цим видаються документи, присвячені облаштуванню побуту переселенців – від потреби у відкритті російських груп у школах, до завезення підручників, літератури та газет російською мовою. Навіть є документи про закупівлю патефонів для переселенців за рахунок колгоспів, тобто за рахунок українців.

Enigma

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ