Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Арсен Аваков пояснив суть «презумпції правоти поліцейського»

Глава МВС наголосив, що питання не стільки у законодавстві, а в загальному усвідомленні цього поняття суспільством, - департамент комунікації МВС України.

За словами Арсена Авакова, законодавчі зміни необхідні і вони будуть внесені на розгляд парламенту. Однак необхідно, аби це питання було усвідомлене суспільством.

«Презумпція правоти поліцейського наступна: якщо поліцейський зупинив авто та сказав водієві «руки на кермо» або «пред’явіть документи», то у відповідь він чує не супротив та лайку, а чітке виконання вимог поліцейського. У разі невиконання будуть застосовані відповідні законні дії: це, зокрема, можуть бути і електрошокер, і вогнепальна зброя. Саме це і малося на увазі», – зазначив Арсен Аваков.

Він наголосив, що подібна практика притаманна всім розвиненим демократіям. При цьому термін «презумпція» обраний для пояснення суті явища, а не в якості юридичного поняття. 

«Суть така: якщо ми витрачаємо гроші на поліцію, якщо ми даємо їм повноваження, якщо ми ставимо їх виконувати завдання, то давайте кожен зробить для себе якесь невелике обмеження заради ще більшої свободи, яка вже є», – сказав Арсен Аваков, додавши, що така практика не стане тиском на свободи громадян.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ