Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Асоціації з ЄС: плюси та мінуси для України

Сьогодні, 31 жовтня, у Львові відбулося перше засідання «Експертного клубу «Самопоміч». На цьому засіданні експерти обговорили плюси та мінуси для України Асоціації з ЄС, та що чекає українців в разі підписання Угоди.

До експертного клубу приєдналися Майкл Лі, колишній  голова Генерального директорату з питань розширення в Єврокомісії, радник Фонду «Ефективне управління»; Андрій Садовий, міський голова Львова; Віктор Шевчук, професор Львівської комерційної академії; Тарас Качка, експерт з європейської інтеграції, учасник переговорного процесу щодо Асоціації з української сторони.

«Пригадую, у 2007 році приїхав до Львова президент міста Перемишля Роберт Хома, ми з ним мали товариську зустріч. Вони так багато коштів отримали на інфраструктурні проекти, що не було людського ресурсу, щоб їх реалізувати. Станом на 2006 рік країни Прибалтики, Польща і Чехія на інфраструктурні проекти отримали інвестування близько 2 тис 400 доларів на одного мешканця. Це надзвичайно важливо, тому що мова йде про безпеку. Ми чомусь в Україні про це серйозно не говоримо, але вся наша система інженерії, як правило, лишилася в спадок з часів Радянського Союзу і потребує дуже серйозної модернізації. І дешевше на сьогодні інвестувати кошти в модернізацію, аніж потім ліквідовувати наслідки техногенних катастроф.

Це простий, прагматичний чинник, але мене це хвилює. Ми зараз дуже багато робимо ремонтних робіт у Львові, і основні ремонтні роботи ми робимо, до речі, за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, з яким ми дуже активно почали працювати. Найцікавіше те, що всі тендерні процедури відбуваються за умовами Європейського банку. Є підписана угода між державою та ЄБРР, і це дуже великий плюс, тому що роботи проводять іноземні компанії. Вони, як правило, набирають у субпідряд наші організації, тобто гроші лишаються в хаті, але контроль здійснюють також іноземні компанії і це дає дуже великий гарант якості.

У нас, в Україні прийнято говорити, що коли хтось чогось просить, то говорять, що не треба давати рибу, треба дати вудку. На мою думку, ЄС дає вудку, і коли ти вчишся ловити, допомагає тобі рибою. Це банальне порівняння, але я думаю, в цьому є дуже великий сенс. Для мене особисто питання не стоїть, воно давно є вирішеним. Я повністю підтримую більшість львів’ян, які однозначно за євроінтеграцію. Ми як місто її почали з 2007 року, коли почали готуватися до проведення матчів Чемпіонату Європи з футболу. Стандарти УЄФА з питань безпеки, авіасполучення, медицини та багатьох інших є вищі, ніж стандарти Європейського союзу для країн, які хочуть до нього приєднатися. Ми отримали безцінний досвід для Львова, активно в цьому процесі працюючи з нашою стратегією, де ми вирвали два основні кластери, корті зможуть дати Львову новий серйозний імпульс: це є індустрія туризму та ІТ, не забуваючи про харчову, легку промисловість, машинобудування та кластер книгодрукування. Сьогодні важливо максимально здобувати новий досвід.

Для мене Європейський Союз – це велика можливість вчитися, здобувати нові знання і завжди тримати себе у формі, адже ти завжди будеш кращий, коли є конкуренція. Ми іншого шляху для себе не бачимо, хоча ми прекрасно розуміємо, що це дуже важкий шлях. І важка праця, яка буде вимагатися від кожного з тих людей, які сьогодні працюють у владі, тому що їм потрібно буде себе змінювати», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ