Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Директора Служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області хочуть посунути?

Як стало відомо Гал-інфо, 26 січня на сесії Львівської обласної ради подаватиметься на розгляд проект рішення про ліквідацію трьох юридичних підрозділів, а саме: Станції екстреної медичної допомоги м. Львова, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та станції швидкої допомоги у м. Дрогобич. На місці цих підрозділів планується зробити єдиний Центр медицини і катастроф з новою вакантною посадою в.о. директора.

Відтак, Гал-інфо вирішило розпитати Юрія Пацюрка, директора Служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області, про його погляд на цю ситуацію.

«Перш за все, я вважаю, що ця реорганізація є просто недоречною. Яка доцільність створення нового юридичного підрозділу, якщо вже є існуючий на сьогодні, який успішно працює понад два роки.

Тут почнеться масове звільнення, а потім переведення на інші посади. Я впевнений, що певна частина людей не буде переведена у зв’язку із скороченням штатної чисельності. 20 % людей після цієї реорганізації залишаться без роботи», - зазначив Юрій Пацюрко.

За його словами, це є один із механізмів того, як людей можна буде усунути - там звільнити, а тут не прийняти.

«Мені дуже складно пояснити, чому хочуть ліквідувати Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який створений на основі закону 2013 року. У цьому  законі немає питання про ліквідацію.  Це може призвести до перебою роботи служби. І від цього дуже постраждає населення області»,  - розповів директор Служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Як зазначив Юрій Пацюрко, медична комісія вважає, що ця реорганізація є необхідною. Однак станом на сьогодні не є створена ні диспетчерська служба, немає механізму переведення виклику від пацієнта на центральну  диспетчерську. Усі ці технічні механізми не є вдосконалені.

«Як на мене, то первинно розглядається питання скорочення директора Служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і переведення на цю посаду нової особи. Гадаю, що це є основна їхня ціль. Вони хочуть зробити відкритий конкурс на призначення нового керівника служби. От для того і створюють нову службу із новими вакансіями», - сказав чоловік.

«Також вони мотивують це тим, що є велика кількість скарг по недоїзду і нібито це таки покращить доїзд.

Я не можу зрозуміти, чим покращиться доїзд, якщо наприклад у с. Нові Стрілища Жовківського району одна бригада має навантаження 2,75 ставки, а при правильному та якісному функціонуванні бригади має бути 4,75. Тобто, у одній бригаді немає фельдшера, у іншій забагато водіїв.

Загалом у Львівській області бракує понад 700 людей для правильного функціонування Служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Якщо фізично осіб не має, то що дасть те об’єднання? Це просто неможливо - ні механічно, ні фізично, ні юридично.

Тобто первинно має стояти питання про закриття цих прогалин в службі ставками, щоб забезпечити цілодобові пости, зробити правильну маршрутизацію дзвінка, а потім можна ставити питання про  реорганізацію. Зараз зусилля направлені в ту сторону, яка результату не дасть ніякого», - додав Юрій Пацюрко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ