Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Азаров: Основні «маяки» з МВФ погоджено

Україна і Міжнародний валютний фонд погодили основні показники економічного розвитку, бюджетної політики, критерії ефективності, структурні і цільові "маяки" програми співпраці на 2011 р. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з представниками місії Європейського департаменту МВФ, повідомляє прес-служба Кабміну.

Сторони розглянули всі пункти меморандуму про економічну і фінансову політику України в 2011 р. "Переговори були плідними у всіх інстанціях: і у Національному банку, і в Міністерстві фінансів. Я пропоную узяти меморандум і пройтися по тих питаннях, які залишилися неузгодженими. Ми з вами їх обговоримо і знайдемо компромісні рішення", - підкреслив М.Азаров.

Відзначимо, вчора глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що результати роботи місії МВФ в Україні будуть озвучені не раніше наступного тижня. "На вихідних результатів ще не буде. Вони будуть озвучені не раніше наступного тижня. Ми дамо коментарі після завершення переговорів, коли буде оголошено рішення за кредитами. Поки що дискусії йдуть добре", - заявив М.Альєр.

Напередодні М.Азаров позитивно оцінив темпи виконання спільної програми stand-by і відзначив, що всі свої зобов'язання сторони виконують. "Ми стабілізували фінансово-економічну ситуацію в країні: параметри дефіциту бюджету дотримані, за жовтень зростання промислового виробництва склало близько 11,5%. Також ми йдемо за розрахунковими параметрами щодо зростання ВВП. За попередніми розрахунками, за 10 місяців зростання складе 5%", - підкреслив прем'єр-міністр.

3 листопада ц.р. в Україні почала роботу місія МВФ. Робота місії триватиме до 15 листопада.

15 жовтня директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що МВФ готує нову місію для роботи в Україні. 2 жовтня ц.р. Д.Стросс-Кан на щорічному ялтинському форумі YES заявив, що МВФ задоволений ситуацією в Україні і прогнозує успішний перший перегляд програми співробітництва у листопаді. Він зазначив, що програма, розроблена МВФ разом з керівництвом України, виконується.

Програма stand-by була затверджена 29 липня 2010 р. 15,8 млрд дол. були виділені на підтримку програми уряду, яка передбачає економічне врегулювання і реформи. Кредит більш ніж у сім разів перевищує квоту України, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду. Україна вже отримала перший транш нового кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. Другий транш, згідно з домовленостями з МВФ, Україна отримає 16 грудня 2010 р. у розмірі 1,6 млрд дол. 1 млрд дол з другого траншу уряд планує направити на покриття дефіциту бюджету.

Як повідомлялося, умови кредиту передбачають цілий ряд економічних заходів, в тому числі скорочення дефіциту бюджету до 3,5% ВВП в 2011 р. і до 2,5% - в 2012 р. Скорочення бюджетного дефіциту потребує від української влади непопулярних рішень щодо податків, пенсій і зарплат працівників держсектору, передає РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ