Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Азаров планує побудувати у Львові сучасну клініку за 200 млн євро

Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив перед Урядом завдання розробити комплексну довгострокову програму мінімум на 10 років, яка визначить шляхи і засоби реформування медичної галузі країни. Відповідне доручення Прем’єр-міністр дав сьогодні на нараді з питань забезпечення доступності для населення якісних лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання. Про це повідомив Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ.

Микола Азаров, зокрема, підкреслив, що програма має передбачати доступність медичних послуг для населення, підвищення якості цих послуг, а також якості медичних препаратів. «Необхідно розробити комплексну програму, яка має бути розрахована не на рік, а, щонайменше, років на 10, і можливість для цього у нас є. Перша проблема - це, перш за все, доступність медичних послуг для населення, друга - якість цих послуг», - зазначив він.

Глава Уряду окремо зупинився на необхідності впровадження контролю за якістю препаратів.

Прем’єр-міністр заявив про необхідність відновлення системи вакцинації громадян, підвищивши при цьому вимоги до якості вакцин. «Ми всі прекрасно знаємо, що буде осінь-зима, сезонний спалах захворювань. Ми повинні до цього підготуватися, вжити заходів, вже зараз виділити необхідні ресурси, підготувати необхідну базу», - сказав він.

Микола Азаров також звернув увагу на те, що в контрактах на придбання нового медичного устаткування потрібно враховувати навчання українського персоналу для роботи на ньому. Оскільки, за його словами, зараз є випадки, коли устаткування простоює роками у зв’язку з тим, що немає підготовленого персоналу.

Він звернув увагу на те, що необхідно відновити систему керованості в охороні здоров’я. «Нам необхідно відновити керованість в охороні здоров’я, вона у нас зараз в стані «вільного польоту». Немає загальної спрямованості дій міністерства, обласних управлінь охорони здоров’я, районних управлінь охорони здоров’я, а також відомчої охорони здоров’я. Лікувальні заклади мають Академія медичних наук, міністерства - Мінтранс, Міноборони і так далі. Країна у нас одна, а лікують у нас по-різному», - підкреслив Микола Азаров. І зауважив: «Так більше не має бути».

Глава Уряду поставив перед вітчизняними фармацевтичними підприємствами завдання налагодити власне виробництво основних лікарських препаратів. «Я не говорю про весь спектр, але хоча б налагодити виробництво найважливіших ліків широкого попиту необхідно», - наголосив він.

Крім того, Прем’єр-міністр окремо зупинився на необхідності системної модернізації закладів охорони здоров’я. За його словами, Кабмін вже отримує від іноземних компаній пропозиції про постачання в Україну високоякісного медичного устаткування та будівництво сучасних клінік». Дорогі, звичайно, клініки - десь під 200 мільйонів євро кожна. Але з чогось же треба починати? І починати треба не з розрізнених спроб десь щось купити, а побудувати 2-3 такі клініки. Одну, скажімо, в столиці, одну - у Львові, одну - в Дніпропетровську, щоб вони обслуговували певні території».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ