Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Багато львів'ян нічого не чули про Alfa Jazz Fest і про його російських спонсорів

Сьогодні, 23 червня, у Львові офіційно розпочався джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest. Цьогоріч підготовка до музичної події зайняла чимало часу і ледь не зірвалась через сміттєву кризу. Також чимало громадських організацій виступити категорично проти проведення фестивалю, за яким стоїть російський бізнес.

Alfa Jazz Fest вперше відбувся у Львові у 2011 році. За ці кілька років фестиваль зумів завоювати серця багатьох українських та зарубіжних меломанів. Концерти за участі понад ста музикантів на трьох сценах міста щороку відвідує декілька десятків тисяч львів’ян, туристів, а також представників влади та шоу-бізнесу України. Однак від початку російської агресії в Україні активісти щороку закликають львів’ян та владу міста бойкотувати Alfa Jazz Fest, адже подія фінансується російським консорціумом «Альфа-Груп», до якого входить російський «Альфа-Банк».

Проти проведення у Львові «Альфа Джазу» активно виступає «Бойкотний Рух». Від імені громадськості Львова члени руху надіслали звернення до міської влади з проханням «проігнорувати фестиваль і не освячувати своєю присутністю його заходи».

Разом з тим, міський голова Львова Андрій Садовий ще у березні висловив свою позицію з приводу фестивалю. Зокрема, мер міста наголосив, що «за час проведення фестивалю Alfa Jazz Fest жоден російський артист, який підпадає під санкції, не був присутній на фестивалі». Окрім цього, Андрій Садовий заявив, що «фестиваль фінансується силами підприємств, які працюють в Україні, які сплачують податки в Україні, де працюють громадяни України», а тому в цьому випадку «слід в першу чергу думати про інтереси українців».

Сьогодні, у перший день Alfa Jazz Fest, журналісти Гал-інфо вирішили поцікавитись думкою самих львів’ян про доцільність проведення у місті джазового фестивалю, за яким стоїть російський бізнес. Кореспонденти опитали кілька десятків містян з цього приводу, більшість з яких доволі мало обізнана щодо самого фестивалю, а також його організаторів. Так, близько 80% опитаних знали, що існує такий фестиваль, однак не могли назвати точної дати його проведення. На запитання про те, чи підтримують вони проведення фестивалю, який фінансується російським «Альфа-Банком», львів’яни відповіли, що вперше чують про такий факт, а ті, хто хоча б раз відвідував заходи «Альфа Джазу» вважають подію цікавою та такою, на якій варто побувати знову. Разом з тим, серед респондентів не було жодної особи, яка б категорично виступала проти проведення у Львові Alfa Jazz Fest. 

30-річна львів’янка Наталя чула про «Альфа Джаз», а минулоріч навіть відвідувала безкоштовні концерти в межах фестивалю. Разом з тим, жінка не знала, що організатором є російський банк, а дізнавшись про цей факт, відмовилась його коментувати.

19-річна Антоніна з Тернополя також підтримує Alfa Jazz Fest, оскільки в її рідному місті такі масштабні джазові фестивалі не проводять, а ті, що організовують, зазвичай закриті і коштують дорого. Варто зазначити, що на Alfa Jazz Fest проводять як безкоштовні, так і платні концерти. Минулоріч ціни на квитки становили від 800 до 3500 гривень.  

Під час опитування журналістам Гал-інфо також вдалось поспілкуватись із двома львів’янами Олегом (22 роки) та Денисом (25 років), які саме прямували на одну зі сцен фестивалю. На запитання журналістів, хлопці відповіли, що культуру не варто плутати з політикою, а фестиваль сприяє популяризації Львова і підносить імідж всієї країни. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ