Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Банк тестових завдань ЗНО не можуть знайти

Фахівці не змогли ідентифікувати на серверах УЦОЯО банк тестових завдань, що був напрацьований впродовж попередніх років. Про це сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

За його словами, правоохоронці повернули УЦОЯО все, окрім банку тестових завдань.

«Але тут розгорнувся цілий детектив: банку тестових завдань на вилучених серверах експерти, що працюють в органах слідства, на жаль, не знайшли. Ми давали правоохоронцям усі ознаки: що може бути в назвах об'єктів, які це об'єкти. Але фахівці не змогли їх ідентифікувати на серверах», - зазначив Карандій.

Він повідомив, що після звільнення команди ІТ-фахівців, в УЦОЯО немає жодного джерела інформації, з якого можна встановити, як відновити інформаційну систему, як її запустити чи модернізувати.

«Проблема в тому, що нам до кінця не відоме все господарство інформаційного центру УЦОЯО. Так сталося, що воно експлуатувалося без паперового документування, тобто переліку реєстрів, з якого було б зрозуміло, де і яка інформація зберігається. Система має бути описана. Вона повинна мати експлуатаційну документацію. Цього не було зроблено. Система діяла і працювала досить непогано, але коли стара команда айтішників пішла, виявилося, що на сьогодні в штаті українського центру немає жодного джерела інформації, з якого можна встановити, як відновити інформаційну систему, як її запустити чи модернізувати. Можливо, банк тестових завдань десь і є, але без тих людей, які його запускали, виявити це проблематично», - сказав директор УЦОЯО.

Він також повідомив, що для виправлення ситуації Центр має намір залучити на допомогу ІТ-компанії, які проведуть аудит інформаційної системи і нададуть висновки щодо працездатності програмного забезпечення.

«Ми постараємося запустити і відновити всю систему, і, можливо, після відновлення все буде піднято і знайдено. Зараз ми працюємо над тим, щоб залучити на допомогу ІТ-компанії. Робитимемо аудит інформаційної системи, щоб побачити працездатність програмного забезпечення. Є ІТ-компанії, які зголосилися надати нам допомогу і почати роботу вже зараз, без фінансових гарантій. З фінансуванням таких послуг нам допоможе Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні», - повідомив Карандій.

Він повідомив, що УЦОЯО напрацьовує нові тестові завдання для проведення ЗНО.

«Вилучені були тільки ті завдання, що напрацьовані на початок літа. Процес напрацювання триває постійно. Були ще завдання, які перебували на різних етапах розробки і просто не були внесені в базу. Крім того, залишалися паперові картотеки завдань. І їх можна відновити. Але треба довідатися, де знаходиться ця база тестових завдань. Я не думаю, що вона стала загальнодоступною. Інформація про це вже з'явилася б», - сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

Osvita.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ