Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Баскське сепаратистське угруповання ЕТА склало зброю

Баскська сепаратистська організація ЕТА склала зброю 8 квітня, що офіційно символізує завершення збройної кампанії тривалістю близько півстоліття.

Представник ЕТА Мішель Табіана заявив у французькому місті Байон, що угруповання здало французькій владі сховок, який включав 120 одиниць вогнепальної зброї, близько 3 тонн вибухових речовин і кілька тисяч патронів.

ЕТА оголосила постійне припинення вогню в 2011 році, але досі не відмовлялася від зброї як інструмента для досягнення мети – незалежної баскської держави.

Організація ЕТА була заснована в 1959 році басками, які вважали свою політику і культуру придушеними іспанським диктатором Франсіско Франко. За час збройної боротьби за право заснувати свою власну державу на півночі Іспанії та південному заході Франції були вбиті понад 800 людей.

Роззброєння ETA (Euskadi Ta Askatasuna, у приблизному перекладі – «Країна басків і свобода») завершує епоху політичного насильства, яке впродовж десятиліть загрожувало всій Західній Європі.

ETA була класифікована як терористична організація владою Іспанії, Великої Британії, Франції, Європейського союзу та США.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ