Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бензинова змова: АМКУ виграв суд у оператора заправок Lukoil

Вищий господарський суд України повністю задовольнив касаційну скаргу Антимонопольного комітету України у справі ПІІ "АМІК Україна", яка володіє в країні мережею автозаправок. Цим рішенням ВГСУ фактично визнав правомірність рішення АМКУ про узгоджені антиконкурентні дії з боку мережі автозаправок "АМІК Україна" протягом 2013 – січня 2016 років, повідомляє прес-служба Комітету.

"21 листопада 2017 року ВГСУ повністю задовольнив касаційну скаргу АМКУ у бензиновій справі. Таким чином, рішення Господарського суду м. Києва від 4 квітня 2017 року, яким у позовних вимогах ПІІ "АМІК Україна" до Комітету було відмовлено, залишено без змін і набрало законної сили, а штраф, накладений Комітетом на ПІІ "АМІК Україна" (12 529 975 грн.) підлягає сплаті, а в разі несплати підлягатиме примусовому стягненню разом із пенею за несвоєчасну сплату", - зазначили в Антимонопольному комітеті.

Нагадаємо, що рішенням 28 жовтня 2016 року Антимонопольний комітет притягнув до відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії компанії-операторів найбільших українських мереж автозаправок: ТОВ "Золотий екватор", ТОВ "ВОГ Рітейл" (обидва – бренд WOG), ПП "Окко нафтопродукт" (бренд OKKO), ТОВ "Альянс Холдинг" (бренд Shell), ПІІ "АМІК Україна" (бренд Lukoil / AMIC), ТОВ "СОКАР ПЕТРОЛЕУМ" (бренд SOCAR) та ТОВ "Параллель-М ЛТД" (бренд Parallel).

АМКУ встановив, що протягом 2013 – січня 2016 року указані мережі застосовували схожі (до ідентичності) роздрібні ціни на бензин марки А-95 та дизельне пальне і підтримували (синхронно змінювали) їх на інформаційних табло стаціонарних АЗС за відсутності будь-яких об’єктивних причин для таких дій. Крім того, указані мережі встановлювали умови реалізації бензину марки А-95 та дизельного пального, за яких доступ споживача до інформації про розмір остаточних роздрібних цін був обмеженим внаслідок застосування складних та непрозорих програм лояльності, умов проведення акцій та надання знижок, чим відмовилися від відкритої цінової конкуренції між собою.

За вчинення цих антиконкурентних узгоджених дій на компанії-відповідачів було накладено значні штрафи та зобов’язано усунути порушення.

На початку листопада 2017 року Вищий господарський суд України постановою також повністю задовольнив ще одну касаційну скаргу Комітету, залишивши без змін рішення Господарського суду м. Києва про відмову у задоволенні позовних вимог ТОВ "Параллель-М ЛТД" (штраф 1 438 354 грн).

У той же час, ВГСУ направив на новий розгляд до суду першої інстанції справу, що стосувалася ТОВ "ВОГ Рітейл" (штраф – 54 036 332 грн.).

Судові провадження щодо інших відповідачів по справі (ТОВ "Золотий екватор", ПП "Окко нафтопродукт", ТОВ "Альянс Холдинг", ТОВ "СОКАР Петролеум") на разі тривають.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ