Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Без енергоефективності витрати на субсидії можуть сягнути 75 млрд грн, - Зубко

Сьогодні перед країною стоїть головне завдання – досягнення повної енергонезалежності. Україна витрачає понад 120 млрд гривень на бюджет оборони і безпеки, 245 млрд гривень – на пенсійний фонд, в державний бюджет закладено понад 47 млрд гривень – на субсидії. Це практично третина оборонного бюджету або 8 частина пенсійного фонду. Якщо ми будемо бездіяти в цьому напрямку, у нас є загроза збільшення бюджету на субсидії до 75 млрд гривень. На цьому наголосив під час виступу у ВРУ Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Повідомила прес-служба Мінрегіону України.

«Сьогодні стоїть дуже важливе питання щодо інвестування в енергоефективність. Якщо субсидії – це кошти, які безповоротно витрачаються державною на підтримку незахищених верств населення, то кошти, які спрямовуються в енергоефективність – це можливість в майбутньому не тільки зменшити енергоспоживання, а й можливість проінвестувати в економіку країни, малий і середній бізнес», - зазначив Геннадій Зубко.

На думку, Віце-прем’єра, інвестиції в енергоефективність допоможуть модернізувати і реанімувати житловий сектор, що вплине на розвиток будівельної галузі, інженерного напрямку, а також фахівців, які працюють на цьому ринку.

«Відповідно до маршрутної карти по енергоефективності, ми маємо прийняті ще три важливих енергетичних законопроекти у другому читанні та в цілому. Мова йде про ЗУ «Про комерційний облік комунальних послуг», ЗУ «Про енергетичну ефективність будівель» та ЗУ «Про ЖКП». Вони є дуже важкими, але саме ці закони дали можливість експертному середовищу, громадянському суспільству, народним депутатам і партнерам з ЄС, які допомагали у розробці законопроектів, прийняти ЗУ №417 і ЗУ №5598. Саме ці закони дадуть можливість сформувати базу споживачів, почати управляти своєю власністю не тільки в індивідуальних будинках, а й в багатоповерхових, зменшити енергоспоживання до 50кВ на 1м²», - наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр підкреслив, що енергоефективність змогла консолідувати парламентарів і 278 голосів за ЗУ №5598 «Про Фонд енергоефективності», є тому підтвердженням. «Україна отримала можливість в першу чергу мати фінансові і технічні інструменти, які дають можливість зменшувати енергоспоживання українських родин. В цій роботі ми визначаємо як пріоритет при ринкових відносинах на ринку теплоенергетики, комунальних послуг саме зменшення платіжок українських громадян і їх оплати за помірну ціну. Це приклад того, як сьогодні живе Європа», - зазначив Геннадій Зубко.

«Я закликаю кожного народного депутата, який сьогодні хоче допомогти своїм виборцям, українським родинам врегулювати взаємовідносини на ринку, зробити справедливий облік і взаємовідносини між споживачем і надавачем послуг, надати технічні і фінансові інструменти, розробити оптимальну європейську модель, яка дасть можливість зменшити платіжки за споживання енергоресурсів – проголосувати за надзвичайно важливі енергетичні закони. Ці закони є пріоритетними для країни», - наголосив Віце-прем’єр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ