Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Без затверджених Перспективних планів нові ОТГ не зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини

Об’єднані територіальні громади, які утворилися в поточному році, можуть так і не перейти з початку 2017 року на прямі відносини з державним бюджетом. Причина – більшість областей ще не направили на затвердження Кабінету Міністрів України Перспективні плани формування територій громад. Про це заявив у коментарі журналістам Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. Повідомив прес-центр ініціативи «Децентралізація влади».

«В минулому році всі області, окрім Закарпатської, схвалили Перспективні плани і вони були затвердженні Урядом. Результат – 159 створених громад перейшли на прямі міжбюджетні відносини, отримали субвенцію з держбюджету на розвиток інфраструктури, податкові надходження до місцевих бюджетів, передбачених для громад чинним законодавством. Пройшов рік, ситуація на місцях змінювалася в залежності від рішень місцевих рад про об’єднання. І в багатьох випадках такі рішення потребували внесення змін до Перспективних планів. А це означає, що облдержадміністрації повинні були внести відповідні корективи до цих документів, подати їх на розгляд обласних рад і після їхнього схвалення та погодження центральними органами виконавчої влади, направити ці документи на затвердження Уряду. 11 областей досі цього не зробили», - сказав В’ячеслав Негода.

Він поінформував, що в 2016 році сформовано209 громад (які провели чи проведуть до кінця 2016 року перші місцеві вибори), більша частина з яких ризикують не перейти на прямі міжбюджетні відносини з початку 2017 року через невідповідність Перспективним планам.

В’ячеслав Негода закликав облдержадміністрації та обласні ради не зволікати зі схваленням змін до Перспективних планів формування громад.

«Весь рік ми постійно працювали в цьому контексті з облдержадміністраціями - спільні наради, консультації, роз’яснення і доручення Мінрегіону з приводу активізації робити над Перспективними планами. В процесі кожна область запевняла, що питання під контролем і робота ведеться. Сьогодні ми бачимо дещо іншу картину. Не хотілося б робити передчасних висновків, але ті 11 обласних держадміністрацій та облрад, які ще не направили на затвердження Уряду схвалені Перспективні плани, м’яко кажучи, підставляють об’єднані громади. Зволікати з цим питанням неприпустимо», - наголосив перший заступник Міністра.

Довідка.

Перелік областей, які не подали відкориговані Перспективні плани формування територій громад на затвердження Уряду: Вінницька, Закарпатська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Херсонська, Черкаська, Чернівецька

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ