Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Безвіз до кінця року: місія неможлива?

Останні новини з ЄС залишають дедалі менше оптимізму щодо схвалення Європарламентом безвізового режиму з Україною до саміту Україна - ЄС 24 листопада, - BBC Україна.

Це значить, що шанси на безвізові подорожі з січня 2017 року для українців стають майже примарними.

Оприлюднений порядок денний пленарного тижня Європарламенту на 21-24 листопада не містить українського питання.

Проте вважалося, що 7 листопада спеціальна перемовна група Ради ЄС, Єврокомісії і Європарламенту погодить механізм призупинення безвізового режиму. А це, у свою чергу, могло розблокувати українське питання.

Проте цього не сталося, і тепер встигнути узгодити все до сесії Європарламенту 21-24 листопада буде надзвичайно проблематично.

Довга безвізова дорога

Безвізові перемовини з ЄС тривають від 2008 року, й за цей час, як визнали в ЄС, Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання.

20 квітня 2016 року Єврокомісія зробила законодавчу ініціативу щодо безвізу, а 26 вересня його схвалив профільний комітет Європарламенту.

Далі мав розпочатись тристоронній діалог між Радою ЄС, Європарламентом та Єврокомісією щодо остаточного тексту документу, який схвалить Європарламент.

Читайте також: Безвіз у 2011-му та інші "шенгенські обіцянки" влади

Низка очільників України, зокрема і президент, прогнозували, що Європарламент схвалить рішення до саміту Україна-ЄС 24 листопада.

Після цього на остаточне затвердження Радою ЄС могло піти ще кілька тижнів, а з цього моменту безвіз мав запрацювати через 20 днів.

За такого сценарію, за припущеннями експертів, без віз можна було б їздити з січня 2017 року.

Проте безвізове питання України, Грузії та Косова у ЄС прив’язали до розробки механізму призупинення дії безвізового режиму.

5 жовтня спеціальний комітет представників Ради ЄС (Coreper) погодив переговорну позицію для тристороннього діалогу щодо Грузії, але з обмовкою, що безвіз запрацює одночасно з механізмом призупинення.

А в кінці жовтня стало відомо, що стосовно України навіть переговорну позицію Рада ЄС не погодить, поки не ухвалять механізм призупинення.

Тоді ж у порядку денному Європарламенту на 21-24 листопада не виявилось українського питання. Як і механізму призупинення.

Надія на листопад

Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль минулого тижня в інтерв’ю "5 каналу" допустила, що проблема могла вирішитись 7 листопада.

Але цього не сталось - механізм не погодили.

Також спеціальний комітет представників не розглянув українське питання і не погодив позицію на тристоронній діалог.

Натомість ще 23 жовтня Петро Порошенко був налаштований щодо безвізу оптимістично.

"Я впевнений у тому, що документи про надання Україні безвізового режиму будуть підписані та ратифіковані Європарламентом, немає жодних сумнівів. Можу сказати до якої дати – до 24 листопада, бо 24 листопада є саміт Україна-ЄС і ми домовились, що на цей саміт усі документи будуть готові", – заявив він.

Перед цим президент у розмові з російськими журналістами навіть обмовився, що українці їздитимуть без віз вже у листопаді.

Проте 8 листопада Петро Порошенко дещо змінив формулювання, не обіцяючи остаточних рішень.

"Сподіваюся, що до саміту з Україною ЄС знайде можливості вирішити питання механізму призупинення", - заявив пан Порошенко у Словенії.

Туманні дати і перспективи

Українські ж експерти тепер взагалі дуже обережно ставляться до будь-яких прогнозів щодо безвізового процесу.

Деякі з них розповідають про ситуацію тільки не на диктофон, щоб не наврочити.

У розмові з ВВС Україна керівник організації "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко розповіла, що у експертному середовищі і раніше не було "рожевих окулярів" щодо безвізу.

"Ми не сподівались, що питання безвізу остаточно вирішиться цього місяця. Йдеться про завершення тріалогу, розробки механізму призупинення й завершення інших процедур", - заявила пані Сушко.

Вона зауважила, що в ЄС дали зрозуміти, що без механізму призупинення безвізу українське питання не вирішиться.

Це офіційно і підтвердили у випадку з Грузією, безвіз якої офіційно прив’язали з призупиненням.

Інституції ЄС досі не можуть порозумітись, котра з них відіграватиме вирішальну роль у цьому механізмі.

За словами пані Сушко, реалістичним досягненням цього місяця і саміту з ЄС може бути аналогічне грузинському рішення переговорної групи Coreper на погодження позиції Ради ЄС.

"Це б на політичному рівні ще раз зафіксувало питання безвізу. Щоб потім - після погодження механізму призупинення - шляху назад не було", - додала Ірина Сушко.

Тверезий поглад

При цьому експерт позитивно сприйняла нову заяву Петра Порошенка про механізм призупинення до 24 листопада.

"Ця інформація може свідчити, що пан президент у своїх заявах дивиться глибше і бачить складну конфігурацію. Бо до цього складалось враження, що безвіз вирішувався по одній простій лінії, а це не так", - вважає пані Сушко.

Вона відмовилась давати якийсь оновлений прогноз про початок безвізу. Але зауважила, що механізм призупинення – це політичне питання, і його вирішення може бути несподіваним.

Ще один співрозмовник ВВС Україна визнав, що Європарламент до саміту 24 листопада не встигне ухвалити безвіз.

Протилежне, за його словами, буде екстраординарним ігноруванням процедур, на що ЄС не готовий іти заради України.

За словами співрозмовника, якщо розгляд питання у Європарламенті перенесуть на середину грудня, то початку безвізу варто чекати не раніше кінця січня 2016 року.

Засідання Європарламенту цього року заплановані ще 30 листопада – 1 грудня, а також 12-15 грудня.

А що на саміті?

Експерти вказують, що на саміті з ЄС 24 листопада похвалитись сторонам не буде чим.

Найперше, рішення щодо безвізу не буде проривним.

Окрім того, через позицію Нідерландів у підвішеному стані ратифікація Угоди про Асоціацію.

"Безумовно, що саміт не буде яскравим без рішення про безвіз та Угоду про Асоціацію. Та й угоди про відкрите небо ще не буде. Але якісь проміжні рішення мають з’явитись", - визнала Ірина Сушко.

Ще один співрозмовник ВВС Україна допустив, що президенту могли видати бажане за дійсне. Через це він міг потрапити у пастку, назвавши певні дати по безвізу і погодившись на саміт з ЄС.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ