Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Білоруські молочні продукти везуть із "чорнобильської" зони?

Молочні продукти білоруського виробництва в основному виготовляють в Гомелі, Бресті та Рогачові. Ці райони найбільше постраждали внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС. Про це сьогодні, 7 серпня, на прес-конференції повідомив директор Інституту споживчих експертиз (Київ)Юрій Чорнобривець.

«Як же проходить радіоактивний контроль цих продуктів на кордоні? Знаємо, що наш кордон з Білоруссю досить прозорий. Тому, як відбувається такий контроль, ніхто не знає. Я навіть не бачив документів, які б могли про таку річ засвідчували», – наголосив він

За його словами, є інформація, що половина молочної продукції з Білорусі не розмитнюється й проходить через кордон просто так.

«Як правило, більшість молочних продуктів мають короткий термін придатності – до 5 діб. Виникає наступне питання: як за 5 днів  цю молочну продукцію  провезли 400 км до Києва, перед тим вона ще мусила пройти контроль на митниці, а вже потім товар мали б розмістити на прилавках магазинів», – зауважив експерт.

Він розповів, що одного разу заходив в магазин з білоруськими товарами й, поглянувши на дату виробництва сметани, побачив, що зробили товар вчора. «Як ця сметана так швидко приїхала в Україну?», – дивується експерт.

До того ж, наголосив він, в білоруській молочній продукції було виявлено антибіотики.  Саме через це в 2009 та 2010 роках було заборонено ввіз цієї продукції до Росії. Півроку тому Україна також тимчасово заборонила імпорт.

«Я не закликаю їх не купувати. Просто хочу, щоби споживачі при купівлі того чи іншого продукту просто знали про такі ось моменти», – наголосив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ