Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Білорусько-російський кордон набуває реальних обрисів

З 7 лютого за наказом шефа ФСБ на кордоні Росії з Білоруссю почала діяти прикордонна зона.

Кореспондент DW побував на білорусько-російському пункті пропуску "Красне".

Наказом директора Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії Олександра Бортнікова на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Білоруссю з 7 лютого встановлені прикордонні зони. Вони знадобилися для "створення необхідних умов охорони державного кордону РФ" у зв'язку з введенням Мінськом з 12 лютого п'ятиденного безвізового режиму для громадян 80 країн, які прибуватимуть у Білорусь через столичний аеропорт. Кореспондент DW відправився на білорусько-російський пункт пропуску "Красне" в Смоленській області, щоб познайомитися з режимом його роботи.

Договору про кордон немає

Поява прикордонної зони з боку Росії так чи інакше змусить Білорусь вдатись до симетричних заходів, вважає колишній картограф-геодезист, нині військовий пенсіонер Віктор Болдін. Справа в тому, пояснює він, що без демаркації кордону створення прикордонної зони носить умовний характер, прикордонні наряди змушені нести чергування без реальної прив'язки до місцевості. У наказі директора ФСБ, зауважує експерт, вказані геодезичні координати меж прикордонної зони на території Росії. Але питання, де ця зона закінчується з білоруської сторони.

Тобто, якщо порушник, рухаючись з Білорусі в Росію, побачить прикордонників і вирішить бігти назад, то до якої лінії озброєні російські військові мають право його переслідувати? Цю лінію, каже Болдін, повинна провести білоруська влада. До того ж, Росія не має права ставити прикордонні стовпи, оскільки вони повинні мати узгоджені високоточні географічні координати, включаючи висоту над рівнем Балтійського моря. Для їх установки топографам знадобиться кілька років і сотні мільйонів євро.

Договору про держкордон між Білоруссю і РФ також немає, тому, продовжує експерт, два роки тому наказом президента Лукашенка з білоруської сторони була створена лише безрежимна прикордонна територія. А тепер все зміниться всупереч обіцянкам не створювати обмежень для громадян двох країн. Наказом шефа ФСБ Бортнікова прописано "встановити місця та час в'їзду (проходу) осіб і транспортних засобів в прикордонну зону". Це означає, що не можна більше використовувати будь-яку стежку, що веде в Росію. Перехід кордону поза місцями, включеними в списки дозволених, автоматично означає порушення режиму.

Кордон під контролем

Російських прикордонників, котрі чергують в "Красному", яке розташоване на автомагістралі Брест-Москва, не здивували питання, поставлені Віктором Болдіним. Керівник прикордонної групи пояснив DW, що його підлеглі не збираються нікого переслідувати на території Білорусі, їхнє завдання - лише не пропустити в Росію небажаних осіб. Як правило - громадян України, Грузії і Молдови.

Прикордонного контролю на кордоні немає, паспорти не скануються спеціальним пристроєм. і в бази даних не заноситься інформація про дати в'їзду і виїзду з Росії. Але в усьому іншому прикордонна зона діє.

Потрібно розуміти, вказав військовий, що сумлінні громадяни повинні самі прагнути перетинати кордон у визначених місцях - там, де є прикордонники. Інакше їх розглядатимуть як порушників: російське законодавство передбачає в таких випадках  штраф у тисячу рублів (близько 15 євро) і видворення з країни.

Однак поки що на дорогах немає знаків, що попереджають про в'їзд в прикордонну зону. Як пояснили російські прикордонники, їх просто фізично не встигли зробити. Також не налагоджена система видачі дозволів на відвідування населених пунктів. Тому поки що жодних санкцій відносно тих, хто прибуває до прикордонної зони, не застосовуватимуть.

Удар по контрабанді

З білоруської сторони на кордоні накопичилося з півтори сотні вантажівок, що розтягнулися в півкілометрову чергу. Майже всі вони з білоруськими номерами і везуть продукти харчування. За словами водіїв, щоб пройти фітосанітарний контроль "Россільгоспнагляду", іноді доводиться стояти весь день. Але встановлення прикордонної зони, кажуть вони, тут ні до чого.

Швидше за все, припустив один з далекобійників, який назвався Олексієм, прикордонний режим запровадили для того, аби боротись з ввезенням в Росію об'їзними шляхами санкційних продуктів з країн Євросоюзу.

Наприклад, продовжив Олексій, уздовж автомагістралі проходить газопровід, який обслуговується ремонтними бригадами. Для них постійно підтримуються в хорошому стані польові дороги. Якраз ці шляхи часто й використовуються для об'їзду прикордонних постів. І якщо раніше потрібно було довести факт контрабанди, то зараз тим, хто використовує такі стежки, буде просто ставитися в провину порушення прикордонного режиму.

Новинкою, додав водій, став лише паспортний контроль на виїзді з Росії. Перевіряють, як правило, тільки пасажирів легкових автомобілів. Політолог з московської Вищої школи економіки (ВШЕ) Андрій Суздальцев пояснює цей захід недовірою керівництва Росії щодо білоруських силовиків.

Досить згадати, каже Суздальцев, що в 2005-2007 роках біглий олігарх Борис Березовський, оголошений в розшук у Росії, без обмежень перебував у Мінську. Також через Мінськ, за словами Суздальцева, в період опали тікав олігарх Михайло Гуцерієв, а вже в цьому році через Білорусь без проблем виїхав на Захід скандальний художник-акціоніст Петро Павленський.

Дизель під контролем

До 7 лютого існував єдиний легальний спосіб в'їхати в Росію з Білорусі, минаючи будь-який контроль. З Орші в Красне курсує потяг регіональних ліній економ-класу - так зараз називається старий радянський дизель.

Квиток на нього є звичайним касовим чеком і купується не через систему продажу проїзних документів, де потрібно вказувати дані паспорта. Дизель ходить двічі на день і призначений для доставки оршанців на дачні ділянки. У Красному можна пересісти на електричку до Смоленська.

Тепер білоруський потяг відкриває двері тільки після того, як на платформі з'являються російські прикордонники - всі пасажири проходять паспортний контроль. Щоправда, електричку зі Смоленська вони перевіряти не стали і поїхали ще до її появи, позначивши можливу для Білорусі проблему в майбутньому. Якщо мігранти з третіх країн виїдуть з Росії, щоб у подальшому перебратися в країни ЄС, але не зможуть перейти кордон з Польщею, то назад у Росію їх уже не пустять.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ