Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більше половини українців відчувають емоційне вигорання

Більше половини українців відчувають емоційне вигорання. Про причини та наслідки емоційного вигорання українців дізнавайтесь у новому дослідженні Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Більше половини громадян України (64%) перебувають у стані емоційного вигорання – стані виснаження на тлі хронічного стресу, який призводить не тільки до «блокади» всіх сил людини, але й до втрати відчуття радості від життя. 22% українців стверджують, що основною причиною такого стану для них є невдоволеність роботою. Також серед передумов емоційного виснаження – відсутність професійного розвитку та кар’єрного росту, а також відчуття безвиході. 

Більше половини опитаних відповіли, що зараз знаходяться у стані емоційного вигорання. У той же час, кожен третій українець зазначив, що мав такий досвід раніше. Разом із тим, зараз їхнє емоційне здоров’я не викликає жодних хвилювань. Тільки 5% українців зауважили, що не мали такого досвіду, не знають, що таке емоційне вигорання, та які методи протистояння цьому стану існують.

Кожен четвертий українець зазначає, що відчуває страх втратити роботу через необхідність заробляти кошти для себе та своєї родини. Це додає значного стресу і впливає на результативність праці та прискорення процесу емоційного вигорання. Адже доволі важко зосередитися на виробничих задачах, коли більша частина ресурсу витрачається на стабілізацію внутрішнього стану.

Серед головних причин, які призводять до емоційного вигорання, респонденти виокремлюють:

  • високий рівень багатозадачності і постійне хвилювання з приводу неможливості встигнути виконати все;
  • відсутність зацікавлення та задоволення від виконуваної роботи;
  • незадоволення рівнем фінансової винагороди;
  • низький рівень мотивації.

22% опитаних зауважують, що не відчувають зацікавленості у своїй роботі. У них немає бажання приходити на роботу і вирішувати будь-які питання та задачі, котрі стосуються їхніх прямих зобов’язань. Кожен п’ятий респондент вважає, що через велику завантаженість, а разом з тим і відповідальність, постійно нервує. 18% українців зазначили, що головною причиною емоційного розладу є нестача часу для відпочинку, що призводить до фізичної перевтоми та емоційних розладів.

16% опитаних зауважили, що їхнє емоційне вигорання є, зокрема, і наслідком отримання низької заробітної плати. Респонденти не готові знижувати свої вимоги до зарплат. Також вони зазначають, що мають потребу не тільки в достойній оплаті їхньої праці, а й у схваленні їхніх дій керівництвом.

Водночас кожен восьмий опитаний відчуває постійний стрес через погані відносини на роботі. «Білі комірці» зазначають, що несприятлива атмосфера в колективі негативно впливає не лише на продуктивність, але й на їхній емоційний стан загалом. Адже, згідно з даними опитування hh.ua, 89% українців прагнуть мати гарні відносини з колегами, щоб можна було вільно спілкуватися та, за необхідності, спільними зусиллями вирішувати робочі завдання та нестандартні ситуацій.

Лише десята частина українців вказують, що головною причиною їхнього емоційного вигорання є проблеми в особистому житті. Респонденти зазначають, що для них першочерговим є питання приватного характеру та особистого життя, а робочі негаразди тільки посилюють загальний стан апатії.

Емоційне вигорання, на жаль, може стати не лише серйозним джерелом проблем на роботі, а й також поставити під загрозу фізичне здоров’я. Саме тому вміння протистояти стресовим ситуаціям і є тим навиком, який варто опанувати.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного у квітні 2017 року. В опитуванні взяли участь 857 респондентів з різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ