Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Більше тисячі європейських бойовиків ІДІЛ повернулися в ЄС

З понад 4200 осіб, які з країн ЄС перебралися для участі у військових діях на боці ІДІЛ в Сирію або Ірак, третина повернулася назад. Про це йдеться в дослідженні, проведеному нідерландським Міжнародним центром протидії тероризму (ICCT), передає DW.

Згідно з результатами дослідження, більшість колишніх найманців проживають в Бельгії, Франції, Німеччини та Великобританії.

Голландські експерти стверджують, що в основному джихадісти, які повернулися в Європу, - молоді люди у віці від 18 до 30 років. Однак у "Ісламської держави" є і шанувальниці: наприклад, у Франції та Німеччині 20 відсотків тих, хто виїжджав для підтримки ісламістів в Сирії та Іраку, - жінки.

Німецький уряд повідомив ICCT, що з Німеччини на стороні екстремістів воювали 750 осіб. Зараз в зонах збройного конфлікту перебувають приблизно 30 відсотків від загальної кількості тих, хто виїхав. 100 людей загинули, у тому числі 20 терористів-смертників. 250 бойовиків повернулися назад в Німеччину.

Мотиви повернення більшості прихильників радикального ісламу в Європу невідомі. Експерти вважають, що частина з них була травмована реаліями в Сирії і Іраку і відчуває каяття. Інша частина, навпаки, повернулася додому з метою організації терактів і вербування нових бойовиків.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ