Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більше як половина львів'ян щодня користуються інтернетом

Соціологічна агенція «Фама» оприлюднила результати дослідження «Цифрове перетворення міста», метою якого є визначити навики львів’ян та особливості використання комп’ютерної техніки та інтернету.

Згідно з дослідженням, опублікованим на сайті «Фами», 81% львів’ян користується комп’ютерами, що на 10% більше, ніж у 2015 році, тобто четверо з п’яти львів’ян мають доступ до комп’ютернів. Майже половина усіх опитаних (48,9%) використовують комп’ютерну техніку і вдома, і на роботі. І лише 1,8% користуються комп’ютерами виключно на роботі.

Якщо торік серед львів’ян було понад 28% людей, у яких відсутні будь-які навики користування комп’ютерною технікою, то у 2016 році цей показник знизився до 19%. За даними соціологів, це переважно люди старші 46 років.

79% львів’ян мають доступ до мережі інтернет, 71% використовують його загалом, а лише 60% користуються інтернетом щодня.

Доступ до інтернету вдома мають 75,6% мешканців міста на роботі – 59,4%. Львів’яни активно використовують інтернет у точках вільного доступу. Зокрема, 37% долучається до мережі інтернет у закладах громадського харчування; 32% - через відкриті точки доступу Wi-Fi; 12% користується інтернетом у комп’ютерних клубах; 11% жителів Львова підключаються до Wi-Fi у бібліотеках; 10% для цього використовують коворкінги.

Половина населення Львова оснащена смартфонами (49,8%), ще 15,4% мають у своєму розпорядженні планшети. Дев’ятеро з десяти львівських власників «розумних телефонів» чи інших портативних комп’ютерів користуються мобільним інтернетом (в 2015 році таких було семеро з десяти). Серед тих, які користуються смартфонами, найбільше молоді (чим молодші респонденти, тим більша група користувачів), а у категорії «61+» лише 4,7% мають смартфони.

Щодо електронних послуг, то 81% львів’ян знає про можливість використання інтернет-банкінгу, сплати рахунків онлайн, купівлі товарів через інтернет чи використання електронних грошей. Майже вдвічі менше львів’ян (45%) знає про електронні послуги, які надає Львівська мерія: електронні звернення, особистий кабінет мешканця, реєстрація дитини у садок чи громадський бюджет міста. 26% з 45% користуються цими послугами.

Дослідження було проведено соціологічною агенцією «Фама» спільно з Інститутом міста. Соціологи опитали 800 мешканців Львова, віком від 16 років методом «face-to-face» інтерв’ю.

Львівські новини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ