Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Більшість виробників нафти поза ОПЕК уникають скорочення видобутку

Лише п’ять із 14 найбільших нафтовидобувних країн поза межами нафтового картелю ОПЕК домовилися взяти 10 грудня участь у переговорах щодо скорочення видобутку. Про це 8 грудня повідомили чиновники Організації країн-експортерів нафти.

Наприкінці листопада ОПЕК уперше за вісім років оголосив про скоординовані дії з метою підтримання цін на сировину. Члени картелю погодилися на скорочення видобутку на 1,2 мільйона барелів на день і запропонували виробникам поза ОПЕК скоротити свій видобуток на 600 тисяч барелів.

Але тільки Росія публічно оголосила про скорочення на 300 тисяч барелів на день. Водночас частина експертів припускає, що Росія просто нездатна далі підтримувати видобуток на рекордних за останні чверть століття рівнях.

Водночас незрозуміло, хто поза межами ОПЕК скоротить видобуток ще на 300 тисяч барелів. Крім Росії, лише Оман і Азербайджан публічно заявили, що готові вдатися до такого кроку, але не уточнили масштаб скорочення.

Казахстан заявив, що не визначився щодо цього. Ця країна лише розпочала розробку родовища Кашаган після років затримок, учасники проекту мають розпочати видобуток у наступному році, щоб окупити 55 мільярдів доларів інвестицій. Очікується, що родовище Кашаган у 2017 році додасть на світовий ринок ще 200 тисяч барелів на день.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ