Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Біля Домініканського собору розкопали підвали пивниць та давнє мощення бруківки. Фото

Археологи проводять розкопки на ділянці зацерковного кварталу у сквері біля Домініканського собору. Вже виявили перші знахідки: мощення бруківки, склепіння пивниць, монети та кераміку. Про це сьогодні, 31 липня, в коментарі Гал-інфо повідомив молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

Як зазначив археолог, дослідження проводять згідно проекту «Підземний Львів».

«Зараз на ділянці зацеркового кварталу, де сквер, закладено шурф. Ми натрапили на підвали будинків, які, згідно історичних даних, були розміщені на цьому місці. На ділянці вже відкриті фрагменти двох склепінчастих арок, які перекривали підвал будинку, і виявлено два рівня брукованої дороги, які існували між будинками зацерковного кварталу та по вул. Федорова орієнтовно 17 та 19 століття. Наразі їх тільки розчистили, але ще не вивчали, тому точно датувати не можна», - пояснив Остап Лазурко.

Дослідження у зацерковному кварталі.

За його словами, виявлені конструкції – це дві арки, які впали. Археологи планують дійти до підлоги підвалу, щоб взяти відмітку.

«Це буде важливо для подальшої розробки проекту, адже там може пролягати туристичний маршрут. Окрім того, нам треба дослідити, в якому вона стані», - зазначив Лазурко.

Він додав, що траншея досить велика 10Х3 метрів, але на ділянці є проблема з ґрунтами, адже вони сипучі і постійно обвалюються. Така ж ситуація була на вул. Лесі Українки, коли досліджували Високий мур.

Супровідний матеріал - кераміка та скло.

Додамо, що проект «Підземне місто» розпочався наприкінці 2011 року. Маршрут підземним Львовом має розпочинатись від вежі Корнякта і розповідати про давньоруський Львів. А далі вестиме ринковим кварталом, де збережена готична архітектура. Продовжиться підземеллями Ратуші, тягнутиметься під площею Ринок, пивницями кам’яниць, до єзуїтського монастиря, де колись були міська школа і лазня.

Поки археологи працюють інші відпочивають.

Наразі археологи виявили на ділянці завали пивниць. Цікавою знахідною стала цегла з клеймом у вигляді готичного хреста.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ