Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Бійці 72-ої ОМБр стали учасниками психотренінгу на бойових позиціях

Бійці 72-ої ОМБр стали учасниками практичного тренінгу із психологічної едукації, який організував волонтер груп «Народний тил» та «Повернись живим» Родіон Григорян для бійців українського війська, - медіа-центр МОУ.

Опанувати власні внутрішні переживання та емоції, подивитись у очі страхам, упоратись із панічними нападами і стимулювати розвиток найкращих рис свого характеру – саме про це йшлося під час практичного тренінгу.

Щоправда, відбувався захід не у світлих та затишних кімнатах у розташуванні військової частини, а у окопах та бліндажах першої лінії оборони сил АТО неподалік від Авдіївки. А активними учасниками тренінгу стали бійці 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, що вже майже рік стримують ворога на підступах до цього українського міста.

1/2

Місце для колективної бесіди облаштували у вільному від техніки капонірі. Послухати розповідь психолога зібралися бійці, які були вільні від бойового чергування.

Зі слів Родіона Григоряна, техніки самоконтролю, яким він навчає солдатів, є синтезом багатьох наукових досліджень і психологічних практик. Єдина спільна риса – це простота опанування. Волонтер працює у районі проведення АТО з літа 2014 року, то ж у нього є певні напрацювання, що ґрунтуються й на досвіді Антитерористичної операції.

­- Перше, про що слід знати бійцю, - говорить волонтер-психолог. - Це те, що боятися – це нормально. І говорити про свої страхи з іншими – також. А ще, потрібно підтримувати товаришів, якщо бачиш, що із людиною відбувається щось не те. Виявити  це не складно.

З його слів, першими кидаються у очі зміни в поведінці людини, якщо вона перебуває у стресовому стані. Хтось замикається в собі, дехто навпаки реагує бурхливо і непередбачувано. У більшості випадків, проблеми виникають тоді, коли на такі видимі ознаки оточуючі реагують запізно, або взагалі не звертають на них уваги. Існують і більш технологічні способи діагностики.  Людське тіло реагує на зміну емоційного фону за допомогою фізичних чи хімічних процесів. Зокрема, виділенням  адреналіну, або підвищенням температури. Родіон Григорян привіз із собою прилад, розроблений харківськими науковцями, який у поєднанні із комп’ютерною програмою дозволяє відстежувати та проводити порівняльний аналіз психоемоційного стану людини під час психотренінгу. І, відповідно, відразу проводити його корекцію.

Волонтер продемонстрував бійцям декілька комплексів стабілізуючих технік. А також, на прикладі одного з бійців показав, як працює прилад та програма, і як змінюються показники динаміки настрою після виконання запропонованих вправ у основі яких лежить правильне дихання, контроль власних думок та аутотренінг.

1/3

Крім усної лекції та практичної демонстрації, солдати отримали також і пам’ятки з детальним описанням комплексів вправ, які допоможуть  підтримувати позитивний емоціональний тонус.

1/1

 - Дуже цікава розповідь, - говорить командир відділення молодший сержант Василь із позивним «Хакер». – Насправді, багато негативних емоцій, які ми звикли тримати в собі, можна досить просто вгамовувати. Головне знати як. І такі практичні тренінги здатні навчити технікам, що не складно запам’ятати.  А потім присвячувати їх виконанню по декілька хвилин щодня.

Родіон Григорян розповів, що його напрацюваннями зацікавились представники оборонного відомства США. Також він презентував методики психологічного навчання воїнів на семінарі у Латвії. У найближчих планах волонтера узагальнити матеріал та видати брошуру для організації психологічних тренінгів у військах. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ