Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Блокада російських фур на Волині надовго, - активісти

Активісти, які розпочали блокаду російських вантажівок на Волині, кажуть, що не припинять акцію протесту проти "російської агресії". Фури із російським триколором на номерах вони в Україну не впускають, з України не випускають.

Як повідомив ВВС Україна, приблизно 50 активістів облаштували блокпост за кількасот метрів від лінії українсько-білоруського кордону на трасі Доманово–Ковель–Чернівці.

Це одна з доріг, якою російські машини намагаються об'їхати Польщу по тому, як та країна заборонила транзит вантажів із Росії через свою територію.

Нині фури їдуть в об'їзд – з Білорусі через Україну і до кордону зі Словаччиною чи Угорщиною. На Волині активісти перекрили цей шлях для російських вантажівок в обох напрямках.

Координатор цієї блокади Дмитро Васильченко пояснив: "Ми вважаємо Росію країною-агресором, тому наша мета – заблокувати транзит російських вантажів через територію України. Хочемо попередити "далекобійників" з Росії – не їдьте на Волинь, бо будете стояти".

Водночас заручниками блокади стають і громадяни сусідньої Білорусі, які працюють на російські компанії і які тепер змушені затриматись в Україні.

Володимир, громадянин Білорусі, водій російської вантажівки, розповів, що ночуватиме в кабіні машини.

"Везу яблука з Македонії до Росії. Тепер, вочевидь, вони зіпсуються. Я навіть і не знав, що тут блокада. Знав би, проїхав би вночі, а що тепер робити – не знаю. Напевно, буду ночувати в машині, бо не пускають ні вперед, ні назад", - сказав білоруський водій.

Тим часом українська митниця на кордоні з Білоруссю працює в звичайному режимі. Жодних вказівок не пускати російські ваговози волинські митники з Києва не отримували.

Головний державний інспектор Волинської митниці Ірина Конограй каже, що помітила збільшення вантажопотоку з Білорусі.

"Російські фірми-перевізники та водії приймають рішення об'їжджати Польщу, яка заборонила для них транзит своєю територією, через Україну, - каже держінспектор. - Ми не отримували жодних вказівок чи наказів відмовляти російським вантажівкам у пропуску на територію України, але одне можу сказати напевно, що потік російських ваговозів з Білорусі за останній час суттєво зріс".

Блокада, твердять активісти, безстрокова і триватиме, доки український уряд офіційно не заборонить транзит російських вантажів.

А от що робити з фурами, які вже затримані, учасники акції ще не вирішили, але вже лунають заклики "обміняти їх на Надію Савченко" та інших українців, які перебувають у полоні на Донбасі та в російських в'язницях.

Акція блокування російських вантажівок почалася із Закарпатської області в четвер.

Керівник Закарпаття Геннадій Москаль вже заявив, що готує звернення до уряду України з вимогою на офіційному рівні оголосити блокаду транзиту російських вантажів через українську територію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ