Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близько 10% дітей в Україні становлять діти з особливими потребами

Згідно зі статистичними даними близько 10% дітей в Україні складають діти з особливими потребами. Про це сказав Президент Украъни, Петро Порошенко, передає прес-служба Президента.

«Наскільки зараз наша школа готова відповідати цим особливим потребам дітей? Моє враження, що ми ще дуже далекі від цього. І це має бути одним із основних пріоритетів освіти», - наголосив Президент.

Він зауважив, що саме тому підтримав, щоб питання інклюзивної освіти дітей виділили в окремий пункт сьогоднішнього засідання Національної ради реформ.

За словами Президента, усі розвинені країни уже давно перейшли на інклюзивну освіту. «І довели, що це не лише підвищує ефективність навчання, але й відіграє дуже важливу роль і полегшує можливість дитини соціалізуватися, підготуватися до життя у дуже непростих умовах і мати тверду та обґрунтовану претензію на нормальне життя. Я думаю, що це ті рішення, які ми маємо прийняти вже зараз», - зазначив Петро Порошенко.

Крім того, Глава держави акцентував увагу учасників засідання на питанні системи інтернатних закладів, які є радянською спадщиною України. «Впевнений, що ми маємо зробити все, щоб міжнародні стандарти забезпечення і захисту дітей, нарешті, запрацювали в Україні», - підкреслив він.

Президент також зазначив, що коли йдеться про фінансову складову – система радянських інтернатів є найбільш фінансово витратною. «Тобто, вона є не дружньою до дітей, не дружньою до родини і не дружньою до держави. У мене складається враження, що ця система підтримує сама себе і спрямована на себе, а не на дитину», - сказав Петро Порошенко та додав, що вона чекала реформування 25 років.

«Якщо ми говоримо, як ми бачимо реформування, то вся наша увага має бути приділена дитині –захисту її прав, уваги до неї, освіті, вихованню», - підкреслив Глава держави. Він зазначив, що в Україні функціонує 751 заклад інтернатного типу, де діти виховуються, отримують освіту і постійно проживають. Там перебуває понад 105 тисяч хлопців та дівчат. З них лише 8% - 8741 дитина - має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Решта, а це 92% дітей в інтернатах, це діти, у яких є батьки, живі та здорові, але позбавлені можливості з ними спілкуватися кожен день, зауважив Президент.

Петро Порошенко запропонував присвятити цьогорічну урядову доповідь «Про становище дітей в Україні» питанням дотримання прав дітей в інтернатних закладах та включити в неї серйозний аналіз причин, з яких діти опиняються в інтернатах, наслідків інтернатного виховання як для самої дитини, так і для суспільства в цілому.

«Можливо потрібно відмовитись від практики колективного виховання дітей в інституціях і перейти до випробуваних не лише у світі, а й у нас в Україні, практик альтернативного догляду за дітьми в умовах сім'ї: опікунські сім'ї, сімейний патронат, прийомні сім'ї», - зазначив він.

Глава держави нагадав, що за його дорученням минулого року була утворена робоча група, яку очолюють заступник Глави адміністрації Президента Ростислав Павленко та Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. Група розробила проект «Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на період до 2026 року». Він запропонував учасникам Нацради реформ обговорити цей документ.

Глава держави закликав об’єднати зусилля держави, громадянського суспільства, церкви, бізнесу і зробити максимум можливого для того, щоб вийти на ефективний результат – дитина, яка живе в інтернаті, має знайти люблячу родину, сім’ю у своїй громаді.

Петро Порошенко також додав, що децентралізація дає ресурси і можливості громадам піклуватися про дітей і створити умови, щоб кожна дитина проживала в родині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ