Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близько 20 іноземців із 5 країн світу вивчатимуть українську мову у Франковому університеті

20 липня в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття десятої ювілейної Міжнародної літньої школи з української мови і країнознавства, яка триватиме до 7 серпня. Цього року українську мову і культуру вивчатимуть учасники із п’яти країн – Франції, Німеччини, Південної Кореї, Японії та Росії. Повідомив прес-центр університету.

«Радо вітаємо іноземних гостей у Львівському університеті, які беруть участь у десятій ювілейній Міжнародній літній школі україністики! За період функціонування школи представники двадцяти країн світу активно вивчали мову, культуру і звичаї України. І сьогодні зануритися в україномовне середовище, влитися в мистецьке життя Львова може кожен - тут немає ніяких ні професійних, ні вікових обмежень», - зазначила координатор проекту Леся Антонів.

З вітальним словом звернувся до учасників урочистостей Ректор Університету, професор Володимир Мельник. Володимир Петрович адресував слова вдячності іноземцям за «візит до Львова, України й Університету в непростий для України час». Ректор зазначив, що «ХХІ століття – це століття комунікації. А спілкування - джерело цивілізаційного розвитку. Львівський університет завжди був і є тим демократичним осередком, де кожен може висловити свою думку, де системно відбувається міжкультурний діалог представників різних країн. Тому така комунікація є корисною для всіх».

Професор Володимир Мельник також відзначив, що «вивчення української мови і культури – перший етап у пізнанні України. А участь у Міжнародній літній школі україністики в Університеті – не тільки нові знайомства, а й плідна праця на перспективу».

 «Уже десятий рік поспіль Центр україністики приймає усіх зацікавлених у вивченні української мови і культури тут, у Львівському університеті. Ми вдячні вам за довіру і за те, що ви обрали саме нашу школу», - зауважив проректор із науково-педагогічної роботи, директор Центру україністики, професор  Ярослав Гарасим. «Як казав Іван Франко, кожна культура повинна освіжитися інгаляцією зовнішнього впливу. А відтак, перед нами – кількатижневий культурологічний тандем, який працюватиме на отримання плідних результатів і позитивних емоцій. Нехай вам щастить на шляху до пізнання України!» - наголосив Ярослав Гарасим.

Координатор Міжнародної літньої школи з української мови і країнознавства Леся Антонів подякувала директорові Центру україністики Ярославу Гарасиму за розвиток організації, а також відзначила вагомий внесок Німецької служби академічних обмінів у функціонування Центру. Варто зазначити, що цьогоріч Німецька служба академічних обмінів (DAAD) надала 3 стипендії учасникам Міжнародної літньої школи – студентам із Німеччини.

Перед відкриттям Міжнародної літньої школи, Центр україністики провів конкурс серед іноземців на краще декламування поезії українською мовою. За результатами оцінювання, третє місце здобула Лоліта Скоропад із Росії, друге – Дора Салакова із Болгарії, а переможцем конкурсу цього річ став громадянин Південної Кореї Чве Бьонхі.    

«Мене звати Чве Бьонхі, але по-українськи я – Степан. Я навчаюся в Ханкукському університеті іноземних мов у Південній Кореї, де активно вивчаю українську мову і культуру. Мені дуже подобається Україна і Львів. Зокрема,  за останніх п’ять місяців я був тут чотири рази. А наступного року планую взяти участь у Міжнародній літній школі із вивчення української мови. Я хочу й надалі поглиблювати свої знання!» - розповів про себе і поділився своїми планами на майбутнє Чве Бьонхі.

Додамо, що програма Міжнародної літньої школи з української мови та країнознавства традиційно насичена різноманітними цікавими подіями. Так, у першій половині дня відбуватимуться заняття з української мови, які проводитимуть кваліфіковані викладачі з української мови як іноземної. Використовуючи власні навчальні посібники та найновіші методики, викладачі надають студентам усі можливості для того, аби в якнайкоротший термін сформувати найбільш важливі та необхідні практичні комунікативні навики для опанування української мови.

Навчальну частину доповнює післяобідня програма: лекції з історії України, української мови, літератури, культури, економіки, політики, мистецтва, релігії; тематичні екскурсії Львовом, зустрічі з відомими українцями, майстер-класи з виготовлення традиційних українських сувенірів, кіноклуби, присвячені перегляду й обговоренню українських фільмів.

У вихідні студенти-іноземці помандрують Україною. Цього року заплановані подорож у Карпати і країнознавча мандрівка замками Львівщини.

Усі здобуті знання студенти матимуть змогу продемонструвати в останній день Літньої школи, представляючи свої проекти.

Організатори і викладачі школи сподіваються, що студенти, які візьмуть участь у Літній школі, зможуть не тільки побачити справжню Україну, відчути її тепло й гостинність, а й популяризуватимуть її у своїх країнах, формуючи позитивний імідж нашої держави у світі.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ