Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близнюк: Введення паркоматів відкладається

Уряд відтермінував обов’язкове встановлення на парковках паркоматів чи автоматичних в’їзних-виїзних терміналів не пізніше 1 січня 2012 року. Це нововведення передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», повідомляє урядовий портал.

Відтермінувати обов’язкове встановлення паркоматів спонукали численні звернення органів місцевої влади та самоврядування, повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, представляючи проект відповідного рішення назасіданні Уряду у понеділок, 16 січня.

«Київ, Донецьк, Львів та Харків прийматимуть величезну кількість відвідувачів матчів футбольного чемпіонату, що створить додаткове навантаження на існуючу систему паркування автомобілів, і це треба враховувати. З іншого боку, Київ – це ще не вся Україна. Далеко не усі міста, на відміну від мільйонників, мають достатньо розвинуту сферу паркування, оператори ринку часто не мають достатнього обсягу коштів на значні інвестиції, яким є придбання та обслуговування паркомату чи терміналу. А те, що вони повинні бути – безсумнівно. Це – детінізація, європейський і світовий підхід до справи», – зазначив очільник Мінрегіону.

«Введення паркоматів відкладається на один квартал - до 31 березня включно. А до тих пір постанова Уряду абсолютно чітко визначає чинний на сьогодні механізм оплати – придбання відповідного талона, а також через паркомати і в’їзні-виїзні термінали. Тобто, сплачувати за паркування згідно постанови необхідно тільки там, де вам видадуть касовий чек. Крім того, щоб запобігти будь-якому тіньовому обігу коштів, з 1 квітня придбання паркувального талона стане можливим лише у безготівковій формі», – повідомив Анатолій Близнюк.

Також Міністр звернув увагу на те, що пункт 24 Правил паркування транспортних засобів, затверджених згаданою постановою Уряду, чітко зобов’язує саме оператора обладнати майданчики для паркування паркоматами і терміналами. Проте, за інформацією Мінрегіону, місцеві органи влади також виявили формальнее ставлення до нововведення та не вживали належних заходів для широкого впровадження електронних пристроїв.

За даними Мінрегіону, в Україні на початок 2011 року з 3080 майданчиків для платного паркування лише 116 були обладнані паркувальними автоматами, а ще 32 – в’їзними-виїзними терміналами, що разом складає менше 5% від загальної кількості. На початок 2011 року майданчиків для паркування, обладнаних паркувальними автоматами, найбільше було у Дніпропетровській області (62), Києві (30) та АР Крим (17). У більшості областей паркомати та в’їзні-виїзні термінали взагалі були відсутні.

На сьогодні, за орієнтовною оцінкою Міністерства, для обладнання усіх відведених майданчиків для платного паркування в Україні необхідно встановити біля 7 тисяч паркоматів. Ці пристрої виробляються вітчизняними виробниками у Києві, Львові та Кривому Розі, а їхня вартість залежно від комплектації становить від 10400 до 48500 грн. Вітчизняні паркомати спроможні обслуговувати до 20 стояночних місць одночасно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ