Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Боївка СБ Чайки - книга он-лайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Боївка СБ "Чайки" - книга он-лайн

У мережі зʼявилась книга Петра Гниди – Боївка «Чайки». Діяльність боївки Служби безпеки Глинянського районного проводу ОУН (б)1944-1946 р.р. під командою Володимира Макаровського-«Чайки»

Макаровський Володимир Юліанович, псевдо «Чайка» (січень 1923, с. Черемошня, тепер Золочівський район Львівської області — 21 лютого 1946, с. Полоничі, тепер Буський район Львівської області) — член ОУН, командант боївки Служби безпеки Глинянського районного проводу ОУН (б).

Вістун СБ, посмертно підвищений до старшого булавного СБ. Лицар Бронзового Хреста Бойової заслуги (посмертно).

Член товариства «Просвіта». У 1939—1940 навчався у фабрично-заводському училищі. З початком німецько-радянської війни брав активну участь в ОУН. У 1942—1943 начальник поліції станції Задвір'я. З 1944 року до моменту загибелі командант районної боївки СБ ОУН Глинянського району Львівської області.

Очолюючи районну боївку СБ на Глинянщині В. Макаровський-«Чайка» був одним із чільних працівників Служби безпеки на терені Золочівської округи ОУН. До складу боївки протягом 1944—1946 р.р. входило від 7 до 14 бойовиків. Упродовж цього часу боївкою було здійснено ряд успішних операцій проти НКВД, зокрема 8 лютого 1946 року був повністю розгромлений гарнізон у с. Полтва. 

В. Макаровський загинув 21 лютого 1946 року у с. Полоничі внаслідок спецоперації Глинянського РО МВД, котра була здійснена на підставі агентурного донесення.

Після загибелі тіло В. Макаровського працівниками МВД доставлено до районного центру, де було таємно закопано в околиці Глинян. У 1991 році після розкопок урочисто перепохований разом з іншими загиблими учасниками ОУН у Братській могилі в м. Глиняни на подвір'ї стародавньої церкви Успіння Пресв'ятої Богородиці.

Книга видана на основі архівних даних (ДАЛО, УСБУ), відкритих джерел та інформацій зібраних з терену. Надається автором для вільного скачування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ