Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Борис Возницький - айсберг світового масштабу", - 5 річниця смерті

Сьогодні, 23 травня, минає 5 річниця, відколи не стало Бориса Григоровича Возницького, - директора Львівської галереї мистецтв, одного з найбільш видатних фахівців музейної справи, завдяки якому вціліли тисячі памяток культури.
фото із вільних джерел

Валерій Потюк, член правління Українського фонду культури, член правління Конгресу української інтелігенції (за фахом скульптор) у коментарі Гал-інфо розповів про те, яке значення мала постать Бориса Возницького у розвитку та збереженні творів мистецтва у Львові та в Україні.

"Борис Григорович – це айсберг світового масштабу, ми тільки бачимо верхівку цієї справи, а уся глибина його в тому, що ми ще не знаємо. Його робота - це неймовірно клопітка праця. За часів його керівництва ми бачимо, як розвивались Музей скульптури Йоана Георга Пінзеля, Підгорецький замок, Свірзький замок, Меморіальний музей-майстерня Теодозії Бриж, Музей «Русалка Дністрова»", - зазначив Валерій Потюк.

За його словами, визначну колекцію творів мистецтва світового масштабу у Львівській національній галереї мистецтв зібрала одна людина - і це Борис Григоривич Возницький.

"За моєю оцінкою, усі статки українських олігархів не становлять навіть 10 частини того, що зробив Борис Возницький для галереї.  Його збірка - це бюджет держави", - відзначив  член правління Українського фонду культури.

"Возницький - це глиба такого рівня як Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Франко - це дуже геніальні люди. Це герої України", -  додав ​Валерій Потюк.

Керівництво Львівської галереї мистецтв не прийшло вшанувати пам'ять Возницького

Нагадаємо, 5 років тому 23 травня пішов з життя Герой України і директор Львівської картинної галереї Борис Возницький. Він помер за кермом автомобіля поблизу села Печенія Золочівського району на Львівщині. На той час Борису Возницькому було 86 років.

Коли Борис Возницький їхав за кермом службових "Жигулів",  у нього стався серцевий напад. "Жигулі" виїхали на зустрічну смугу. Водій маршрутки, яка рухалася назустріч, встиг побачити, що чоловік за кермом легковика не подає ознак життя.

Маршрутка загальмувала, проте, зіткнення з машиною Возницького уникнути не вдалося. Ніхто з пасажирів маршрутки не постраждав. Бориса Возницького виявили на кермі автомобіля. Він уже був мертвий.

Після смерті Борисв Возницького галереєю керувала його донька Лариса Возницька-Разінкова, однак, торік на посаду директора було призначено Тараса Возняка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ