Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Бойовики без кінцівок жебракують на вулицях Донецька та Луганська

Незважаючи на гучні обіцянки бойовиків незаконних збройних формувань, тих з них, які залишились без рук та ніг, списують, як відпрацьований матеріал. Через відсутність будь-якої допомоги чи підтримки вони змушені жебракувати на вулицях Донецька та Луганська. Про це в інтерв’ю Гал-інфо розповів співголова ГІ «Права справа», воєнний експерт Дмитро Снєгирьов.

«Якщо дуже пощастить, то бойовиків так званих «лнр» та «днр», які втратили кінцівки та отримали каліцтва, очікує сумна доля - пенсія в розмірі 1800 рублів, а це десь 700 грн. І це максимум, якщо ще і його вдасться вибити, надавши підтвердження участі у бойових діях», - сказав Дмитро Снєгирьов.

За його словами, навіть в Росії вже припинили функціонування так звані реабілітаційні центри, які діяли  в Ростоні-на-Дону і які фінансував терорист Ігор Гіркін.

«Бачимо, що Росія намагається на власній території позбавитись від цих найманців. На протезування там теж марно надіятись. У них нема відповідного обліку і нема якихось моментів централізованої організації цього процесу. Скажімо, як у нас, коли виділяють гроші на протези. Максимум на що можуть розраховувати – це збір грошей на картку через соціальні мережі чи на допомогу благодійних організацій Росії.

Цікаво, що на окупованій території діяльність таких благодійних організацій, навіть з Росії, заборонена. Якщо поранені бойовики перебувають на території Росії, то вони ще мають якийсь шанс, але на території ОРДЛО шансів у них нема, вони кинуті напризволяще.

Саме тому їх багато на вулицях, де вони без рук і ніг, але з медалями вигаданої «республіки» сидять і жебракують. Це картина показує реальне ставлення до них – використали і викинули. Та про що тут казати, якщо в Донецьку навіть не функціонує військовий госпіталь. Тобто вони навіть не намагаються створити їм умови для лікування», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Окрім того, за його словами, на окупованих територіях ОРДЛО вироблена стала практика, коли загиблих бойовиків списують заднім числом, щоб не виплачувати так звану соціальну компенсацію.

«Ми навіть маємо конкретні прізвища по Луганську, коли підірвалася одна група бойовиків. Ми відслідкували ситуацію і виявилось, що всі вони були звільнені заднім числом. Так, 23 липня 2016 року приблизно о 15.00 в районі бази відпочинку «Десюлія» підірвався на міні та помер по дорозі в лікарню командир 2-го взводу розвідроти 2-го армійського корпусу «Народної міліції» самопроголошеної "лнр" Нікіфоров Сергій Петрович, 16.07.1973 р. н. За повідомленнями. які ми отримали безпосередньо з місця подій, бойовики тягнули пораненого на собі, не маючи можливості надати йому першу медичну допомогу в зв’язку з відсутністю необхідних медичних засобів і ліків.

Як з’ясувалося пізніше, командування 2-го армійського корпусу «Народної міліції міністерства оборони» "лнр" дало команду звільнити Нікіфорова заднім числом і оформити цей випадок, як отримання поранення цивільним мешканцем, який постраждав від обстрілів з боку ЗСУ», - сказав Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ