Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Бойовики називають росіянина Агеєва «ополчєнцєм» і хочуть обмін

Бойовики ОРДЛО включили у список обміну полоненими кадрового російського військового Віктора Агеєва, який потрапив у полон українських військових у ‎Луганській області. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради, уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що сьогодні, 21 липня, закінчилася скайп-конференція мінської гуманітарної підгрупи, в якій також взяли участь український обмудсмен Валерія Лутковська і експерти СБУ.

«ОРДЛО включили в свої вимоги на звільнення російського «потіряшку», кадрового військового російської армії Агеєва, начебто це «ополчєнєц». Тут позиція України однозначна – це військовий злочинець. Ми чекаємо, що влада РФ визнає його присутність в Україні, суд має визначити міру його злочину, світ має знати деталі злочину, бо це факти російської військової присутності на Донбасі». – написала Ірина Геращенко.

Мати полоненого Агєєва просить Порошенка звільнити її сина

Вона зазначила, що представники ОРДО погодилися виключити зі списку осіб, звільнення яких вони вимагають. Йдеться про два десятки кримінальних злочинців, які не мають жодного відношення до подій на Донбасі.

«Але ОРДЛО при цьому продовжують вимагають амністії і звільнення ще 45 людей, які не мають відношення до конфлікту, які здійснили важкі злочини – беркутівців, що розстрілювали Небесну Сотню, організаторів терактів в Одесі та Харкові. Очевидно, що цей шантаж неприпустимий і тому українська сторона відстоює позицію: ми готові до компромісу щодо звільнення і передачі іншій стороні заради звільнення українських заручників тих, хто підпадає під дії мінських угод і де це дозволяє українське законодавство.

Також ми ще раз заявили чітку українську позицію, що вимагаємо не лише звільнення всіх незаконно утримуваних в ОРДЛО українців, але й звільнення всіх політв'язнів Кремля, в тому чисті і кримських татар.  Засідання ТКГ в Мінську відбудеться 2 серпня. Там українська сторона ще раз наполягатиме на негайному звільненні незаконно утримуваних і ми готові до компромісу тут. І вимагатиме від РФ і ОБСЄ реакції на факти катування заручників і приховування інформації про їх утримання», - написала Ірина Геращенко.

Нагадаємо, що на сьогодні, як вже інформувала СБУ, українська сторона вимагає звільнити з полону ОРДЛО 137 українців. Вони ж підтверджують утримання лише 71 людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ