Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Будівництво "стіни" в Луганській області досі не розпочато

У Луганській області досі не приступили до інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону (так званий проект "Стіна"), старт якому дали два роки тому.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів колишній губернатор області, який зайняв посаду заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Коли я залишав регіон - будівельні роботи ще не починалися", - визнав він.

При цьому, за його словами, до цього процесу керівництво області не має ніякого стосунку.

"Гроші виділялися в центральний бюджет, а не в обласні. Тому ми до них не маємо ніякого відношення, слава Богу. Як і до будівельних матеріалів, техніки, проектування. Моє завдання, як керівника області, полягало лише в забезпеченні відведення землі", - зазначив Тука.

Таким чином, умовна межа області, за його словами, залишається абсолютно незахищеною в разі загострення ситуації в регіоні.

Нагадаємо, про початок реалізації масштабного проекту "Стіна", який передбачає інженерне облаштування понад 3 тисяч кілометрів українсько-російського кордону, Арсеній Яценюк, будучи прем'єр-міністрів, оголосив у 2014 році. Серед завдань проекту - зупинити нелегальну міграцію, контрабанду, проникнення диверсійних груп і переміщення зброї та радіоактивних матеріалів.

Реалізація проекту повинна була зайняти 4 роки (2015-2018). В її рамках передбачено: риття протитанкових ровів 4х2 метри; облаштування невибухових інженерних загороджень; фортифікаційне обладнання опорних пунктів і позицій (на 250, 120, 60 і 10 осіб); обладнання контрольно-слідових смуг завширшки 5 метрів, які будуть дискуватися 2 рази на місяць; прокладання рокадної дороги; закупівля і установка металевих спостережних веж заввишки 17 метрів; установка систем відеоспостереження; установка веж спостереження і зв'язку (40 метрів); установка бойових дистанційних модулів, обладнання центрів спостереження і бойового ураження.

Однак, як з'ясувалося пізніше, далі гучних заяв справа не зрушила.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ