Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Будинки у центральній частині Львова нищить «нездорова конкуренція»

Вартість відновлення одного квадратного метра фасаду будинку через нанесення сторонніх фарб (графіті) становить 50 грн — про сьогодні, 31 січня 2007 року, під час засідання «круглого столу» на тему «Проблема графіті на стінах історико-архітектурної спадщини Львова» сказала голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк. За її словами, графіті на будинках у центральній частині міста здебільшого наносять неповнолітні у вечірній час.
 Торік на ліквідацію збитків від нанесення графіті було витрачено 34 тис. грн. Для зняття надписів з пам’ятника Івану Франку, стели біля нього та підпірної стінки з міського бюджету у 2006 році виділено 81 тис. грн. До очищення елементів благоустрою та пам’ятників долучилися підприємства районів, громадськість; з їхньою допомогою було очищено Монумент слави на вул. Стрийській, написи на павільйонах пасажирського транспорту, написи біля пам’ятника Шевченку. Вартість виконаних робіт близько 5 тис. грн.
«З метою запобігти нищенню будинків історико-архітектурної спадщини міста аерозольною фарбою у львівських школах проводиться роз’яснювальна робота, яку проводять управління та відділи освіти. Також ми звернулися до підприємців, щоб не продавали аерозольну фарбу неповнолітнім, а також ми плануємо встановити відеокамери в центральній частині міста», — розповіла Ірина Маруняк.
Як зазначив начальник міліції громадської безпеки РВ ЛМУ УМВС у Львівській області Володимир Лейник, не лише діти завдають шкоду будинкам, а й «нездорова конкуренція».
«Трапляються випадки, коли підприємці дають дітям кілька гривень за те, щоб ті помалювали будинок іншого підприємця-конкурента», — наголосив він.
За словами в.о. начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, культура хіп-хоп та графіті прийшли до нас у 70-х роках з Нью-Йорку.
«Дуже часто графіті можуть прикрасити будинок, але для цього потрібні спеціальні місця, а не пам’ятки архітектури», — додала вона.
Львівська міська рада пропонує такі місця для нанесення графіті: пл. Соборна, 17 – подвір’я; вул. Фредра, 1 – подвір’я; вул. Кирила і Мефодія, 23 – дитячий майданчик; вул. Городоцька, 45 – подвір’я.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ