Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Бутусов: наказ не стріляти по колоні Гіркіна біля Слов’янська - це злочин, що спричинив багато трагедій

Редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов, коментуючи другу річницю визволення півночі Донецької області, розкритикував військове керівництво за те, що воно дозволило міні-армії Гіркіна-Стрєлкова втекти зі Слов'янська до Донецька.

Ось, що пише Юрій:

"Так, для України звільнення Слов'янська - безумовна найважливіша перемога - і моральна, і військова, і політична. І цією перемогою ми повинні пишатися. Одна з переломних подій в ході війни. Так, те, що місто вдалося звільнити без руйнувань і великих жертв - це досягнення . Так, якби Гіркін залишився в Слов'янську і бився до кінця - це була б набагато більша проблема, тому що лобових атак ми не проводили і проводити не могли, і в разі вторгнення російської регулярної армії противник міг відразу вийти на Слов'янськ.

Але! Наказ не відкривати вогонь артилерії і авіації по колонах Гіркіна - це злочин, за яким слідувало багато інших трагедій.

Сьогодні (5 липня - прим. Ред.) Президент Петро Порошенко нагородив за Слов'янськ орденом Богдана Хмельницького генерала армії Муженка, який дозволив головним силам Гіркіна вийти зі Слов'янська 5 липня 2014 року. Це не можна залишити без коментарів.

Начальник Генштабу Віктор Муженко увійде в світову військову історію як трагікомічний персонаж - він був нагороджений президентом найвищими нагородами за всі поразки і невдачі, які сталися з його вини. Під час оточення його військ під Іловайськом Муженко красувався на трибуні на параді в Києві і отримав погони генерал-полковника, не звертаючи уваги на повідомлення підлеглих про російське вторгнення. За оточення наших військ і залишення Дебальцевого Муженко отримав від президента погони генерала армії. Зараз він отримав орден за Слов'янськ. Саме бойовики Гіркіна атакували наші позиції у Кожевників і Маринівки, це вони били по наших колонах, і спільно з російським спецназом наводили артилерію РФ на наші війська на кордоні.

Українські війська втратили десятки людей, у ​​важких умовах здійснивши операцію по оточенню Слов'янська. Але скористатися плодами цієї важкої операції в повній мірі не вдалося. Зайняли місто, але основним силам ворога вдалося піти, хоча в капкані могли залишитися всі разом з Гіркіним.

5 липня 2014 року головним силам Гіркіна вдалося вийти по коридору в Донецьк, тому що єдина дорога через Краматорськ, по якій могли вийти бойовики, залишилася вільною. Там бойовики отримали російських інструкторів, постачання, фінансування, боєприпаси і озброєння, включаючи реактивні системи залпового вогню "Град", танки і артилерію. І вже з 11 липня це угрупування приступила до масованих атак на наші війська в секторі "Д". Саме вихід двох тисяч бойовиків зі Слов'янська дозволив противнику блокувати і оточити наші війська в секторі "Д" біля російського кордону, що призвело до важких втрат в людях і бойовій техніці. Операція по перекриттю державного кордону по суті була зірвана через те, що бойовикам дозволили вийти зі Слов'янська.

Починаючи з 1 липня українські спецслужби і місцева агентура багаторазово повідомляли про підготовку до прориву бойовиків. В ніч з 3 на 4 липня головні сили російських найманців зосередилися в центральному парку Краматорська.

Знайшовся український офіцер - полковник - який благав, а потім вимагав у Муженка негайно завдати удару по зосередженню бойовиків. Цілу добу колони бойовиків покидали Слов'янськ і Краматорськ, і невеликий підрозділ українських воїнів на Краматорському аеродромі спостерігав своїми очима довгі колони. Але артилерія і авіація отримали наказ командувача АТО Муженка НЕ стріляти. І ворог вийшов. Втрати були нанесені передовій бронегрупі, що атакувала 5-й блок-пост. Але основна колона в бій не вступила і пішла по єдиній вільній дорозі.

На цій дорозі чомусь не виявилося жодної групи українського спецназу. Хоча вранці міністр оборони Гелетей в'їхав в Слов'янськ з 6 групами зі складу 3,8 полків, 140 центру. Були й інші спецпідрозділи в районі Слов`янська - 10-й загін ГУР МО, 73-й центр, додаткові сили.

Якби ця сила була розгорнута на маршруті, про який повідомляли розвідники і багато військових, то банда Гіркіна назавжди залишилася б в Слов'янську.

А так з путівця вони повернули на магістраль, і на очах у українських штурмовиків спокійно поїхали в Донецьк. Наші пілоти так і не отримали наказ атакувати, хоча неодноразово запитували дозвіл на атаку.

На базі бойовиків, що отримали бойовий досвід в Слов'янську, російське командування розгорнуло потім дві мотострілкових бригади - 1-у і 7-у.

Чому Муженко випустив Гіркіна? Моя версія така. Будучи не бойовим генералом, а апаратником, Муженко вирішив швидше потішити начальство перемогою. І, щоб швидше відрапортувати, вирішив дозволити російським бойовикам безперешкодно піти, щоб не затягувати бої за місто ні на один день. Але не можу пояснити, чому замість розгрому ворога, Гіркіну дозволили сховатися в Донецьку і зібратися з силами. Переслідування не було організовано. Колони, що підходили до Донецька, були чудовою мішенню.

І суд по всіх таких рішеннях обов'язково буде.

Військова прокуратура серйозно розслідує хід бойових дій - буде дана оцінка і по Слов'янську. Ми повинні вивчити весь отриманий досвід, винести уроки і зробити висновки. Таке не повинно повторюватися".

Джерело - Donbas.UA 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ