Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

БЮТ вимагає негайно закрити Львівське сміттєзвалище

Заступник Голови фракції БЮТ у парламенті Олена Шустік на сесії Верховної Ради України звернула увагу народних депутатів на кричущу проблему довкола Львівського міського сміттєзвалища. Про це повідомила прес-служба керівника виборчої кампанії кандидата на посаду Президента України Юлії Тимошенко на Львівщині Віктора Швеця.

 

«У Жовківському районі через найбільше в Україні Львівське міське сміттєвзвалище склалася небезпечна екологічна ситуація. Тривале ігнорування Львівською міськрадою проблем, зумовлених використанням смітника більше двох допустимих термінів, загрожує обернутися справжньою екологічною катастрофою, внаслідок якої буде підірване здоров’я мешканців регіону, завдано нищівного удару навколишньому середовищу», - сказала вона.

 

За словами Олени Шустік, звалище, яке є  на території Грибовицької сільської ради, з 1959 року експлуатується без проекту.  Особливо небезпечними для населення  є озера кислих гудронів, що займають 8 гектарів – з них постійно витікають токсичні речовини і потрапляють у джерела питної води.

 

«Ще навесні цього року  з  одного з озер-накопичувача кислих гудронів, які прилягають до сміттєзвалища, під землю витекло до 40 тисяч тонн цієї токсичної речовини. За 1 кілометр від цього озера на околиці села Збиранка в долині, вже 7 років з-під землі витікає різнокольорова та чорна суміш. Велику загрозу довкіллю  несе  гудронове озеро  на висоті 20-30 метрів недалеко від підніжжя звалища в безпосередній близкості  до с. Грибовичі та с. Малехів. Стінки цього котловану, де зберігаються десятки тисяч тонн сірчаної кислоти, сягають всього кількох метрів і  можуть розійтися під час сейсмічної активності в регіоні. Ці небезпечні токсини опиняються у питній воді, оскільки озера є на території великого Європейського вододілу – Розточчя. На сміттєзвалищі періодично виникають пожежі через нехтування технологією складування відходів і недостатнього пересипання їх землею», - підкреслила парламентар.

 

«Питання про припинення експлуатації Львівського міського сміттєзвалища неодноразово ставилось на порядок денний Львівською обласною, Жовківською районною, Грибовицькою сільською радами. Ще у 2000 році Львівська облрада вирішила припинити його експлуатацію з 1 січня 2006 року. Однак, незважаючи  на прийняті рішення, це питання не вирішується до сьогоднішнього дня, Львівська міська рада ігнорує  рішення Львівської обласної та Жовківської районної рад. Між тим, проблема зумовлює постійні протести місцевих жителів», - розповіла Олена Шустік.

 

«Водночас зазначу, що 30 вересня 2009 р. Львівська міська рада прийняла рішення про виділення з міського бюджету 6 713 000 гривень.  Кошти планується направити на розробку комплексного проекту поетапного закриття сміттєзвалища; на завершення робіт з централізованого водопостачання сіл малі Грибовичі, Збиранка та Малехів; на проведення моніторингових досліджень; на екологічний аудит. Однак це поки що майбутнє. А проблема вимагає негайного реагування», - переконана народний депутат.

 

Олена Шустік наголосила, що небезпечне сміттєзвалище необхідно терміново закрити та здійснити заходи з його рекультивації і  утилізації кислих гудронів та ліквідації озер інфільтратів звалища. Також необхідно невідкладно виділити земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу для м. Львова.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ