Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Частина юдейського кварталу у Львові руйнується на очах

Львів – Роками у Львові тривають розмови про те, щоб нарешті упорядкувати пам’ятні місця для єврейського народу, який постраждав у роки німецької окупації. У центрі міста розпочали облаштовувати місце, де до Другої світової війни була синагога «Золота Роза» і Будинок навчання. Цей проект називається «Простір синагог». Від колишньої міської синагоги залишилися фундамент і стіни. Однак саме середовище колишнього юдейського кварталу фактично знищене. Повідомляє Гал-інфо з посиланням на Радіо Свобода.

Юдейський квартал у Львові охоплює кілька вулиць у самісінькому центрі. На сьогодні це руїна, обгороджена парканом. А до Другої світової війни це був центр релігійного і культурного життя львівських євреїв.

Зараз тривають роботи з консервації залишків синагоги «Золота Роза» на площі Арсенальній, де збереглись стіни і фундамент. Перша синагога була збудована у XIV столітті, але ця будівля згоріла у 1527 році під час великої пожежі у місті. Синагога «Золота Роза» збудована у 1582 році, а коли єврейській громаді забракло місця, то поруч у 1801 році виросла нова синагога. Між ними розташовувався дім навчання – Бейт Гамідраш. Власне цю частину – «Простір синагог» – і впорядковують за гроші місцевої громади і німецького уряду.

Директор Центру юдаїки і голова юдейської релігійної громади «Турей Загав» Мейлах Шейхет вважає, що консервація руїн синагоги проводиться з порушеннями, що є проблема з ґрунтовими водами. Мейлах Шейхет нарікає, що міська влада ігнорує думку єврейської громади. 

«Послідовність порушена. Археологічні дослідження проведені не скрізь. Мали скликати наукову раду, як проводити консервацію. Цього не сталось. Ця територія є територією національно-культурної спадщини і вона під орудою Кабміну і ЮНЕСКО. Рішення щодо будь-яких робіт мають прийматись на державному, а не на місцевому рівні. Міська влада у вересні скасувала межі історичного центру Львова, завдяки яким місто внесено у список ЮНЕСКО, а межі скасовані. Це для того, щоб робити те, що хоче місто. Нехтують міські чиновники програмою стосовно цієї ділянки», – каже Мейлах Шейхет.

Втім, у Львівській міській раді запевняють, що вже наступного року частина єврейського кварталу – «Простір синагог» – буде відкрита для огляду, що є порозуміння з єврейською громадою і рабином, є й дозволи на реставрацію і консервацію пам’ятки.

«Треба синагогу законсервувати, є ідея відбудови синагоги єврейською громадою. Реставрація завжди є проблематичною. Наприклад, відлетів шматок штукатурки і знайшли написи на стінах синагоги. Це традиція – писати молитви на стіни, бо не кожен мав молитовник і міг читати молитви зі стіни», – наголосила Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

Безвідповідальність руйнує місто

Однак якщо цю частину єврейського кварталу впорядкують і це стане ще одним туристичним місцем, то інша частина – колишня будівля Релігійної академії, яка розташована поруч із синагогою, може бути цілком втрачена. Будинок викуплений, а у 2007 році ТзОВ «Українські інвестиційні системи» (київська компанія) ще й купило на аукціоні право оренди земельної ділянки на 49 років за 19 мільйонів гривень. Тут почали заливати фундамент під готель, але єврейські громади звернулись з позовами у суд, заявивши про свої права на цю територію. Згідно з судовим рішенням, будівництво готелю визнане незаконним і зупинене.

«Цей готель має територію, яку не мав права обіймати. Бо спершу отримали дозвіл на меншу територію, потім відірвали собі подвір’я», – каже Мейлах Шейхет.

Суд зобов’язав міську владу встановити на будинок, що заростає деревами, табличку, що це історична пам’ятка під охороною держави.

«Але це приватна власність і туди власник доступу не має. Це «Українські інвестиційні системи», ділянка у них в оренді. Вже вони позиваються, бо заплатили за право оренди», – говорить Лілія Онищенко.

У мерії визнають: якщо надалі у цій частині єврейського кварталу нічого не робити, то вона цілком буде знищена. Суперечка триває 8 років і за цей час це місце перетворюється на руїну, є загроза для руйнування і сусідніх будинків через виритий котлован. Який вихід – у мерії не знають. А тим часом Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу інвестора – ТзОВ «Українські інвестиційні системи» і Львівська міськрада має виплатити компанії 71 мільйон гривень компенсації за незаконно видане право на будівництво готелю. У міській раді оскаржуватимуть судове рішення, але чим більше зволікається з вирішенням проблеми, тим більша імовірність втратити те, що залишилось громаді у спадок.

За різними даними, зі 130 тисяч євреїв, які проживали у Львові, Другу світову війну пережили тільки 800 осіб. І збереження єврейського кварталу – данина пам’яті єврейській громаді, яка разом з українцями, поляками, вірменами та представниками інших національностей творила атмосферу Львова. 

Галина Терещук на Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ