Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

Частину Снопківського парку у Львові готують під котеджі для багатіїв?

Рішення виконавчого комітету Львівської міської ради №737 від 26.10.2012 р. фактично означає забудову Снопківського парку. Про це йшлося сьогодні, 20 листопада, під час прес-конференції у Львові.

Богдан Хруставчук, голова Львівської облорганізації "Молоді регіони", розповів, що згаданим рішенням «Про розроблення детального плану території району забудови на вул. Кримській» ТзОВ «Бодекс» визначено відповідальним за розробку та фінансування плану території. За словами Хруставчука, схема розміщення детального плану території району забудови на вул. Кримській розширюється аж на територію Снопківського парку, межі якого визначені як природно-заповідний фонд, і на території якого функціонують дендропарк і зоопарк.

Таким чином, вважає Ігор Антахович, директор Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру, влада «посягає на нашу територію», зазіхнувши на два об’єкти – частину Снопківського парку і «Дендропарку Бенедикта Дибовського». Він повідомив, що 6 - 8 років тому межі Снопківського парку почали зменшувати саме з тильної сторони парку – вул. Кримської, де велися різні спроби забудувати територію. І хоча тепер межі парку затверджені, каже Антахович, ця інформація є закритою і побачити в документах, як визначені ці межі, йому наразі не вдалося.

Учасники прес-конференції не виключають, що розробка плану території, зрештою, переросте в елітне будівництво. За даними Хруставчука, під забудову можуть потрапити 3-4 гектари парку Снопківського. Відтак, «Молоді регіони» вимагають від мера Львова Андрія Садового та депутатів Львівської міської ради переглянути та скасувати рішення виконкому ЛМР від 26 жовтня 2012р. та зробити паспортизацію парку Снопківський з розширенням його території та долученням земель, які незаконно були вилучені з парку. Також готують відповідне звернення в правоохоронні органи, прокуратуру, обласне управління екології, до голови Львівської ОДА, до Президента. Іініціативна група розпочала збір підписів.

Натомість начальник юридичного відділу Львівської міської ради Гелена Пайонкевич запевнила, що рішення №737 не тягне за собою жодних юридичних наслідків. Мовляв, по суті, – це лише право на деталізацію генплану території. Мовляв, оскільки місто не має коштів на розробку детальних планів територій, то фізичним чи юридичним особам надають таку можливість. З її слів, це практика не тільки Львова, а й інших міст. Але це не означає, що «Бодекс» зможе там щось розробляти.

Пайонкевич також звернула увагу на п. 4.2.2. рішення 737, а саме: «погодити детальний план території з власниками нерухомості та дійсними землекористувачами у межах визначеної території». Після цих процедур мають відбутися громадські слухання, потім погодження на виконкомі, потому рішення ухвалюватиме сесія міської ради. Разом з тим вилучення земель і зміна межі парку - доволі складна процедура, і як зазначила Пайонкевич, ніяк не є в повноваженнях виконкому.

Пайонкевич поінформувала, що ТзОВ «Бодекс» має на вул. Кримській нерухоме майно. За інформацією головного редактора «Ратуші»Миколи Савельєва, це зруйнована підстанція.

Щоправда, керівник юрвідділу не змогла відповісти на запитання, який інтерес «Бодексу» без будь-яких, нехай майбутніх преференцій власним коштом здійснювати деталізацію генплану, і що саме генпланом передбачено у тому місці. «Межі парку змінено не буде. План дасть можливість відповісти на питання, що там може бути збудоване, але в межах, де він («Бодекс») має своє нерухоме майно», – додала Пайонкевич. Вона заявила, що виконком ухвалить рішення, яке унеможливить посягання на територію парку.

Своєю чергою, Хруставчук повідомив, що найактивнішим мешканцям вул. Кримської, які заявили про свою позицію захистити межі парку, вже погрожують. Є інформація, що дехто з них через погрози збирається навіть виїхати за кордон.

Микола Савельєв заявив, що люди, "які претендують на котеджі" (в районі вул. Кримської), дуже впливові у Львові. Чи будуть ці котеджі у межах парку, головний редактор Ратуші не знає, але не виключив, що межі парку можуть підкорегувати.

У прес-релізі ЛОО ВМГО «Молоді регіони» також зазначено: "Як випливає з ухвали Львівської міської ради № 3407 від 03.11.2010 р. «Про погодження гр.Білоусу А.В. і Мельському П.Б. місця розташування земельних ділянок та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вул.Кримській навпроти будинку № 55» та ухвали Львівської міської ради №3736 від 07.08.2010 р. «Про затвердження гр.гр.Білоусу А.Б. і Мельському П.Б. проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок на вул.Кримській навпроти будинку № 55», земля парку може відійти одному з депутатів міської ради".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ