Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Чехія розпочала на Львівщині наймасштабніший проект із оцифрування документів радянських спецслужб

У 2017 році представники чеського Інституту досліджень тоталітарних режимів спільно із Управлінням СБ України у Львівській області та Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького» розпочали один із наймасштабніших проектів із оцифрування архівних документів радянських репресивних органів. Про це їхні представники розкажуть на прес-конференції 18 жовтня в приміщенні Агенції інформації та аналітики «Гал-Інфо».

Після прийняття пакету «декомунізаційних законів» у 2015 році, зокрема Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» значно спростився доступ до архівів КГБ.

Однією із норм Закону є оцифрування архівних документів. Власне це й дозволило представникам із Чехії разом із працівниками УСБУ в Львівській області та музею «Тюрма на Лонцького» розпочати проект із оцифрування фондів архіву СБУ, який зберігає десятки тисяч справ.

Першочергово планується оцифрувати близько 6 000 справ репресованих у 1939-1941 роках. В той час коли Польща була розділена між СРСР та Третім Райхом, багато населення (в основному євреїв) рятуючись від нацистських репресій пробували нелегально перетнути кордон із СРСР. Тут вони власне й потрапляли в руки прикордонників та НКВД, які як гідний союзник нацистів репресували згаданих осіб.

Архівно-слідчі справи про які йде мова – це унікальне джерело, адже окрім процесуальних документів (анкет, протоколів допитів та ін.) містять в собі особисті речі репресованих осіб (фото, щоденники, листи, особисті документи та ін.)

Після завершення оцифрування електронні копії будуть передані чеською стороною – українським колегам – УСБУ у Львівській області, Національному музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та архіву Центру досліджень визвольного руху.

Про все це і більше можна буде дізнатися на прес-конференції.

Учасники:

Олександр Ткачук – начальник Управління СБ України у Львівській області;

Вікторія Бурмас – начальник архівного підрозділу Управління СБ України у Львівській області;

Руслан Забілий – генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»;

Ян Дворжак – представник чеського Інституту досліджень тоталітарних режимів.

Час: 18 жовтня, 15.00

Місце: Агенція інформації та аналітики «Гал-Інфо», площа А. Міцкевича, 8 (п’ятий поверх)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ