Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Через бійку у ВР законопроекти щодо Донбасу не розглянули

Верховна Рада не змогла у четвер розглянути законопроекти щодо Донбасу через бійку та блокування трибуни, - ВВС Україна.

О 16.40 депутати від фракції "Самопоміч" та "Батьківщина" заблокували трибуну, після чого виникла бійка та штовханина. 

Спікер Андрій Парубій оголосив перерву та зібрав лідерів фракцій, щоби домовитися про компроміс. 

Проте перемовини результату не дали, й спікер закрив сьогоднішнє засідання. 

Верховна Рада перед блокуванням розглядала у першому читанні проект закону про особливості політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", який у парламенті скорочено називають "про деокупацію Донбасу".

Проект закону подав президент Петро Порошенко, а в парламенті його представляв секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Відбувається спроба заблокувати рішення про визнання Росії агресором. Всі, хто це роблять, так чи інакше працюють на Росію", - заявляв у парламенті секретар РНБО Олександр Турчинов.

У президентському проекті вже немає посилання на проведення АТО, що триває на Донбасі від квітня 2014 року.

Натомість військову операцію на Донбасі тепер називають "заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях".

Для цієї операції на Донбасі весь особовий склад, зброя та всі можливі силові підрозділи підпорядковуються Об'єднаному оперативному штабу ЗСУ.

У проекті закону в перехідних положеннях Верховна Рада дає згоду використовувати ЗСУ для "стримування та відсічі російської збройної агресії" в Донецькій та Луганській областях.

Окрема стаття проекту нагадує про анексію Криму. 

Найбільше суперечок спричинила частина перша статті 7 законопроекту, де згадувалось зобов'язання викати Мінські угоди.

Прихильники проекту вже у першому читанні замінили Мінські угоди на резолюції Радбезу ООН, ухвалені у зв'язку з агресією Росії у Донецькій та Луганській областях. 

Проте цього не вистачило, і представники "Самопомочі" та "Батьківщини", які заблокували трибуну, вимагали прибрати будь-які згадки про Мінські угоди і міжнародні акти. 

На нараді у спікера лідери фракцій домовилися повністю прибрати суперечливу норму, проте опозиція трибуну так і не розблокувала. 

У четвер Верховна Рада мала розглянути ще один проект щодо Донбасу. 

Президентський проект закону про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей пролонгує на рік закон про особливий порядок самоврядування окремих районів Донбасу.

Він спричинив ще більше критики серед депутатів, але до його розгляду справа не дійшла.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ