Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Через фінансову кризу збитки Львівської залізниці за IV квартал сягнуть майже 190 млн. грн.

Кризова ситуація, яка охопила економіку України, а особливо гірничо-металургійний, хімічний та вугільний комплекси, вплинула і на результати діяльності залізничного транспорту. Залізничники констатують значне зниження обсягів відправлення вантажів, що призводить до зменшення розміру доходних надходжень, а відтак відсутня можливість компенсувати збитки від пасажирських перевезень і, як наслідок, є різке погіршення стану залізниць та інших підприємств галузі, -- повідомляє прес-центр ДТГО «Львівська залізниця».

Ситуація негативно впливає на платоспроможність цих підприємств, а недоотримання доходів залізницями України за вересень-грудень 2008 року за рахунок невиконання плану навантаження підприємствами гірничо-металургійної, хімічної та вугільної промисловості та встановлення знижок для металургів, становитиме понад 1,3 млрд. грн. Для Львівської залізниці збитки за IV квартал 2008 року сягнуть майже 190 млн. грн.

Зважаючи на це, очікується і значне зменшення доходної частини фінансового плану залізниць і на 2009 рік. Щоправда, на це вплинуло не лише зниження обсягів перевезень, а й запровадження мораторію на підвищення тарифів для багатьох підприємств, які є вантажовідправниками. Офіційно мораторій встановлено до стабілізації фінансово-економічної ситуації в Україні. На жаль, відстоювання інтересів інших галузей для залізничної галузі України виллється у збиток понад 3 млрд. грн.

По Львівській залізниці, яка охоплює промислово пасивний західний регіон України, фінансова криза вдарила особливо гостро. Періодичні простої або й повна зупинка багатьох підприємств призвела до того, що на Львівській залізниці вантажообіг, у порівнянні із минулим роком, зменшився на 30%, а навантаження –на 35%. Усе це призводить до того, що залізничники змушені згортати частину програм, які було заплановано для виконання у 2008-2009 роках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ